Economie

Exporturile româneşti au crescut cu 36,9%, în octombrie 2011

<p />Exporturile româneşti au crescut cu 36,9%, în primele două decade ale lunii octombrie 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, în timp ce importurile au avut creşteri de 20,3%, a declarat luni pentru Agerpres, Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

„Pe tot parcursul anului 2011, cu excepţia lunii august, exporturile româneşti au avut o creştere mult mai însemnată decât importurile. Astfel, deficitul balanţei comerciale va continua să scadă în acest an. Cursul de schimb a fost unul dintre factorii care a dus la aceste rezultate, dar şi expansiunea firmelor româneşti pe mai multe pieţe. Deschiderea, în vara lui 2011, a două centre de promovare a exporturilor în SUA, unul în Los Angeles şi unul în New York, a fost una dintre acţiunile ANEIR şi EximBank care pot aduce profituri importante producătorilor români care vor să intre pe această piaţă”, a spus Mihai Ionescu.

În prezent, cele două birouri promovează produsele agroalimentare, vinul, suplimentele nutritive şi mobila, urmând ca în perioada următoare să-şi lărgească activitatea cu produse IT şi textile.

„SUA este o piaţă cu un potenţial, numai într-o primă fază, de câteva zeci de milioane de dolari pentru firmele româneşti. Singura problema pentru a pătrunde în reţelele de distribuţie este lipsa acreditării produselor româneşti după standardele cerute, iar oferta reprezentanţilor firmei OK Kosher Certification, aflaţi în aceste zile în România, le poate oferi această oportunitate”, a spus Mihai Ionescu.

abonare newsletter