Economie

După creşteri spectaculoase, IT-ul intră în „stare de semiconservare”

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/21_ziua/07 marcel borodi conferinta brinel 20 de ani de evolutie_sc_018.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Brinel, una dintre cele mai importante companii din software, a împlinit 20 de ani de la începerea activităţii.

Brinel, furnizorul clujean de soluţii şi servicii IT, a înregistrat în cei 20 de ani de prezenţă pe piaţă o creştere sustenabilă a afacerilor de 10-25% pe an, însă pentru rezultatele viitoare previziunile nu sunt la fel de optimiste.

Anul trecut, Brinel a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri cu peste 60% faţă de 2009, la 67 milioane lei (peste 16 milioane euro). Rezultatele de anul acesta sunt însă departe de realizările din 2010. Cifra de afaceri pe 2011 este estimată a varia cu 5%, cu plus sau cu minus, faţă de veniturile cumulate în 2010, în timp ce rezultatele de anul viitor stau sub semnul incertitudinii, conform declaraţiilor lui Marcel Borodi, CEO Brinel. „În trimestrul I am avut venituri mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în T2 am înregistrat rezultate mai slabe, iar T3 a fost bombardat de tentativele de val doi al crizei. Astfel că anul acesta estimăm  nivel al veniturilor cu 5% mai mare sau mai mic faţă de anul trecut. Pentru anul viitor nu ştim ce se va întâmpla, cele mai multe lucruri se suspendă sau se amână. Pe piaţa de IT va fi un an cu creştere moderată, spaţiu de creştere moderată, probabil va fi cu câteva procente superioară creşterii generale de 2%. E o perioadă în care foarte greu poţi previziona ce vei face în anii următori”, adaugă Borodi.


„Nu dau vrabia din mână pentru cioara de pe gard”

Incertitudinea economică a determinat conducerea Brinel să fie foarte prudentă în alocarea resurselor, preferând veniturile mici, dar sigure, în detrimentul veniturilor mari obţinute în condiţii de risc ridicat. „Nu am avut cele mai spectaculoase creşteri, ne-am dorit să avem creşteri sustenabile pe care să le putem controla, dacă e gheaţă şi polei nu conduci ca un prost. Abordarea prudentă, e o opţiune mai bună pentru noi, asumarea riscului pentru a derapa nu ne caracterizeză”, a spus Borodi în cadrul conferinţei de presă.


Numărul angajaţilor rămâne relativ constant

Chiar dacă numărul angajărilor a crescut pe segmentul proiecte, scăderea activităţii pe segmentul PC a presupus renunţarea la o parte din personalul alocat acestei activităţi. „În loc de un om care era în magazie, avem acum un specialist software, astfel că numărul angajaţilor s-a păstrat relativ constant, intenţionăm totuşi să mai angajăm persoane pe proiecte până la sfârşitul anului”, spune Marcel Borodi. NetBrinel are în prezent aproximativ 100 de angajaţi.


Borodi: „Şi organizaţiile IT autohtone trebuie sprijinite”

Plecarea Nokia şi, totodată, realizarea dezavantajelor migraţiei capitalului, a făcut ca tot mai mulţi antreprenori români să critice susţinerea investiţiilor străine în detrimentul celor autohtone. Nici Mircea Borodi nu a scăpat ocazia de a-şi face publică nemulţumirea: „Trebuie pus accentul pe resursele proprii, fără să fie favorizate investiţiile mari şi neglijate cele mici. Merită acordat un punct de sprijin şi organizaţilor IT autohtone, nu doar cele mari care vor să utilizeze resursele. Eu nu am nimic împotrivă ca un teren să fie dat cu preţ mic unui investitor strategic, dar trebuie oferite facilităţi şi antreprenorilor autohtoni”.

abonare newsletter