Economie

Tinerii vor capital, dar nu sunt pregătiţi să îl obţină

<p />În topul nevoilor pe care tinerii le au pentru a lansa o afacere se situează „finanţarea”, cu 31,5%, urmată de „muncă şi perseverenţă”, cu 28,8%, şi de „o idee genială”, conform sondajului realizat printre studenţii participanţi la programul START! Business.

Plasarea muncii după finanţare este interpretată de coordonatorul programului, Lucian Grămescu, ca indicând faptul că viitorii antreprenori nu sunt pregătiţi pentru a obţine finanţare. „În timp ce capitalul este pus pe primul loc ca necesitate, cei care îl oferă se confruntă cu o lipsă de cerere educată. Tinerii încă pun prea mult accent pe o idee de afacere sau un concept aparent inovator, fără a înţelege importanţa unui model de afaceri funcţional şi ce presupune administrarea capitalului solicitat. Aceste lacune scad considerabil şansele tinerilor de a obţine finanţarea cautată şi se pot completa doar cu experienţă”, spune Grămescu.

Ipoteza e confirmată şi de Marius Ghenea, important antreprenor român. „Sunt mulţi tineri care aşteaptă să le cadă bani din cer, dar acest lucru nu se va întâmpla niciodată. În momentul în care tinerii antreprenori încearcă să facă rost de finanţare trebuie să fi testat într-un anumit fel proiectele lor şi să aibă un anumit tip de feed-back de la client, de la utilizatori, fie şi minimal care le spune dacă proiectul lor este viabil sau nu. Din păcate idei are toată lumea, dar dacă nu demonstrăm că putem să le punem şi în aplicare este, repet, imposibil să atragem finanţări”, a declarat Ghenea într-un interviu acordat recent pentru monitorul.      A.T.

Ultimele Stiri
abonare newsletter