Economie

România, vicecampioană mondială la numărul de taxe

<p />Firmele din România trebuie să plătească, anual, nu mai puţin de 113 taxe. Astfel, România se clasează pe locul 2 la nivel mondial, după Ucraina, care are 135 de taxe, relevă datele studiului „Doing Business 2012”, realizat de Banca Mondială. Pe locurile următoare în clasament se situează Jamaica, Sri Lanca şi Venezuela, cu 72, 71, respectiv 70 de taxe care trebuie plătite anual.

Spre comparaţie, Bulgaria are numai 17 taxe, însă plata acestora durează mai mult decât în România – 500 de ore faţă de 222 ore la noi.

Studiul citat situează anul acesta România pe locul 72 în clasamentul global al competitivităţii în afaceri. Ţara noastră a coborât astfel şapte poziţii în clasament faţă de anul trecut.


Dincolo de numărul mare de taxe, România are probleme şi cu plata acestora. La acest indicator, România se află pe locul 154 din 183 de ţări. Experţii Băncii Mondiale remarcă totuşi că a existat o îmbunătăţire la capitolul taxe, prin introducerea unui sistem de plăţi online.

Studiul arată, pe de altă parte, că România a pierdut din interes şi la capitolele „deschiderea unei afaceri” şi „comerţul transfrontalier”, dar au fost înregistrate progrese în domeniul insolvenţelor.


Potrivit datelor „Doing Business 2012: Doing Business in a More Transparent World”, cea mai mare îmbunătăţire în afaceri a fost în Georgia (locul 16 în clasamentul general), urmată de Moldova, care a urcat în clasamentul general 18 locuri de la 99 la 81 şi FRI Macedonia care a urcat 12 locuri de la 34 la 22.

Ultimele Stiri
abonare newsletter