Economie

BVB nu vrea Fondul Proprietatea la Hong Kong

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/08_ziua/valentin-ionescu-directoru.jpg" border="0" alt="Valentin Ionescu, directorul general al BVB" title="Valentin Ionescu, directorul general al BVB, recomandă investitorilor să nu-şi vândă încă acţiunile la Fondul Proprietatea" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Şeful Bursei de Valori Bucureşti recomandă investitorilor să nu vândă încă acţiunile la Fondul Proprietatea, estimând că valoarea acestora va creşte substanţial.</p> <p>Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Valentin Ionescu, a declarat că nu doreşte ca Fondul Proprietatea (FP) să se listeze şi pe o altă bursă, aşa cum şi-a anunţat intenţia administratorul FP, compania de investiţii Franklin Templeton.</p> <p>Valentin Ionescu a afirmat că FP poate contribui la consolidarea pieţei româneşti de capital prin creşterea lichidităţii şi diversificarea produselor şi nu îşi doreşte ca o parte din companiile locale să migreze pe alte pieţe bursiere. Totodată, Ionescu a declarat că în momentul de faţă listarea Fondului pe o altă bursă este imposibilă din punct de vedere tehnic, deoarece alte societăţi de compensare-decontare a tranzacţiilor din alte state (societăţi similare Depozitarului Central din România) nu sunt conectate la Depozitarul autohton.</p>

„Din punctul meu de vedere, nu vreau să se întâmple o altă listare a Fondului Proprietatea, iar pentru asta am insistat să se introducă mecanismele internaţionale. O eventuală dublă listare nu va afecta însă acţionarii, întrucât în cazuri similare cele mai multe tranzacţii au continuat să fie realizate pe bursa principală. Dorim să consolidăm piaţa de la Bucureşti prin creşterea lichidităţii şi diversificarea produselor. Trebuie să ne consolidăm, astfel încât companiile locale să nu migreze pe alte pieţe”, a declarat Valentin Ionescu, citat de Mediafax. El a mai precizat că, în doi-trei ani, Bursa de la Bucureşti ar putea urca până pe poziţia a doua în regiune ca volum, între cele de la Praga şi Varşovia, cu rulaje de 60 - 70 milioane de euro pe zi.

Fondul Proprietatea este încă subevaluat

Mai mult, Ionescu recomandă investitorilor să nu vândă încă acţiunile la Fondul Proprietatea, deoarece valoarea lor este subevaluată. „În calitate de director general al Bursei nu pot să fac recomandări, însă ca fost broker le-aş recomanda investitorilor să nu vândă acţiunile Fondului, dacă nu sunt constrânşi, deoarece Fondul Proprietatea este subevaluat. Încă suntem în recesiune. Dacă se redresează economia şi bursa va creşte, primele acţiuni care vor creşte vor fi titlurile bune, cum este Fondul Proprietatea”, a declarat Ionescu, potrivit Mediafax.


Templeton vrea să ducă FP la Londra sau Hong Kong

Preşedintele executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, declara pe 25 ianuarie, prima zi de tranzacţionare a titlurilor FP la BVB, că a doua listare a Fondului va fi la Londra, Viena sau Hong Kong, arătând că investitorii pe pieţele din Asia dispun de fonduri mari.

Acţiunile FP au închis sesiunea de vineri la un preţ de 0,63 lei, cu 0,79% sub preţul de referinţă. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 8,68 miliarde de lei (2 miliarde euro).

Ultimele Stiri
abonare newsletter