Economie

„Costul neştiinţei este pierderea afacerii”

<p> </p> <p><img src="documente/stories/10_octombrie/17_ziua/05-doug richard school for startups _sc_11.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ce afaceri s-ar bucura de succes pe piaţa clujeană, ce paşi trebuie să urmeze tinerii pentru a iniţia o afacere şi pentru a obţine finanţare.</p>

 

„Prea mulţi tineri încep afacerea, fără a face o analiză prealabilă”, avertizează Doug Richard, unul dintre „leii” originali din programul TV de antreprenoriat „Dragons’ Den” de la BBC.


Ce afaceri s-ar bucura de succes pe piaţa clujeană, ce paşi trebuie să urmeze tinerii pentru a iniţia o afacere şi pentru a obţine finanţare, sunt câteva dintre întrebările la care au răspuns, pentru monitorul, Doug Richard, unul dintre „leii” originali din programul TV de antreprenoriat „Dragons’ Den” de la BBC, şi Marius Ghenea, cunoscut investitor român.

Cei doi au fost prezenţi la Cluj-Napoca, săptămâna trecută pentru a-i învăţa pe tinerii clujeni cum să-şi construiască o afacere de succes, în cadrul programului de pregătire antreprenorială School for Startups (S4S), dezvoltat în România de Fundaţia Post-Privatizare.


Reporter: Ce paşi trebuie să urmeze un tânăr cu o idee bună de afaceri pentru a o pune în practică?

Doug Richard: Cred că nimeni nu ştie când are o idee, dacă idea e bună sau rea. Prin urmare, un prim pas pe care trebuie să-l facă tinerii este să-şi dea seama dacă ideea e bună sau rea, iar ceea ce încercăm noi să facem este să îi învăţăm o metodă de evaluare. Eu încerc să  învăţ viitorii antreprenori cum să testeze piaţa – cum să afle cine e clientul, care e piaţa căreia se adresează, care sunt caracteristicile industrie – rezultatul net fiind că în urma încercării de a răspunde la aceste întrebări au capacitatea de a analiza ideea de afaceri înainte de a începe afacerea propriu-zis. Prea mulţi tineri încep afacerea, fără a face o analiză prealabilă, iar costul neştiinţei este pierderea acesteia.


 

- Ce oportunităţi de afaceri există, în opinia dumneavoastră, în Cluj?


- Ca în orice oraş modern european printre business-urile cu succes se numără cafenelele, restaurantele sau chiar spălătoriile. Un alt exemplu, care să ţină cont de condiţiile specifice de pe piaţa din Cluj – nivelul înalt de calificare a forţei de muncă, nivelul de remunerare scăzut, resursele naturale, energie la preţ mic şi lemn – este oportunitatea de a produce mobilier. Se pot aduce designeri din Londra sau New York pentru a crea mobilă pentru străinătate, se poate, practic, obţine aceeaşi calitate ca în Londra, cu costuri mult mai mici.

 


- Există o idee prezentată de tinerii clujeni pe care să aibă potenţial mare în opinia dumneavoastră?

- Tinerii de la un dezvoltator de software local, compania Social Look, nu au avut o idee bună, au avut o idee grozavă. Dacă vrei să afli cum să contactezi un furnizor, spre exemplu, aplicaţia pe care vor să o dezvolte ia informaţii din reţele sociale, de pe facebook, twitter, şi îţi arată cum să ajungi la persoana pe care o cauţi. E o idee la fel de bună cum am văzut în California sau Londra.

 

- Veţi investi într-una dintre aceste idei?

- E o întrebare mai complicată. La school for startups nu investesc, predau. Eu fac doar una sau două investiţii pe an din poate 3000 de oportunităţi. Îmi sunt prezentate multe oportunităţi bune în care nu investesc, iar dacă nu investesc nu înseamnă că nu e o idee bună, dar îi vom ajuta să găsească investitori.

 

- Aţi începe o afacere în România?

- Eu investesc în software, iar Clujul e un important centru. Dacă se va ivi o oportunitate bună, de ce nu?!

 

Cine este Doug Richard

Doug Richard este un întreprinzător californian de succes, cu o experienţă de 20 de ani în dezvoltarea şi managementul companiilor de tehnologie şi software.

Acum trei ani, Richard a fondat School for Startups (S4S), liderul programelor de educaţie antreprenorială din Marea Britanie. A fost Preşedintele Grupului Special pentru Întreprinderile Mici al Partidului Conservator şi este actualmente consilier guvernamental.

Între 1996 şi 2000, el a fost Preşedinte şi CEO al Micrografx, o companie de software americană cotată la bursă. Înainte de aceasta, a înfiinţat şi, ulterior, a vândut alte două companii: Visual Software şi ITAL Computers.

S4S, o iniţiativă a lui Doug Richard

S4S s-a „născut” în anul 2008, la iniţiativa lui Doug Richard. În februarie 2011, School for Startups a venit şi în România pentru a derula un nou program de educaţie. Potenţialii antreprenori sunt ajutaţi să demareze afaceri de succes, iar antreprenorii cu experienţă pe piaţă de 1-2 ani să îşi dezvolte afacerea în mod corect încă din faza de startup.

 

În ediţia de mâine, Monitorul de Cluj va publica interviul cu Marius Ghenea, un adevărat tutorial pentru cei care doresc să deschidă o afacere, cu informaţii despre implementare proiectelor de business, cerinţele pentru a obţine finanţare, oportunităţile aduse de criză, precum şi despre statutul investiţiilor străine vs. investiţii româneşti.

Ultimele Stiri
abonare newsletter