Economie

Bechtel va finaliza secţiunile începute ale autostrăzii A3

<p><strong>Reprezentanţii companiei Bechtel afirmă că şi-au desfăşurat activitatea în conformitate cu cele mai riguroase standarde etice şi că sunt “pe deplin angajaţi” în a întreprinde toate acţiunile necesare pentru începerea lucrărilor şi finalizarea celor două secţiuni ale Autostrăzii Transilvania începute.</strong></p>

Reprezentanţii companiei americane afirmă într-un comunicat de presă că “este regretabil faptul că Bechtel şi diferiţi oficiali români au continuat să fie obiectul unei critici publice eronate şi injuste în legătură cu acest contract.

“În decursul anilor, am lucrat împreună cu Guvernul de la momentul respectiv, indiferent de apartenenţa politică a acestuia. Bechtel şi-a desfăşurat în permanenţă activitatea în conformitate cu cele mai riguroase standarde etice. Orice sugestii care ar indica o situaţie contrară sunt nefondate în totalitate şi subminează interesele profesionale ale tuturor celor care lucrează la îmbunătăţirea infrastructurii din România prin Autostrada Transilvania”, se arată în documentul citat.


Totodata, reprezentanţii Bechtel au precizat că, începând din ziua în care compania a semnat contractul de construire a Autostrăzii Transilvania, ţelul suprem a fost acela “de a livra o autostradă la standarde înalte pentru cetăţenii din România”, aşa cum a reuşit să facă pentru alte ţări din regiune şi în alte părţi din lume.

“Guvernul a aprobat, de curând, modificarea acordului său cu Bechtel, în urma unor negocieri ample derulate în ultimele câteva luni. În concordanţă cu acordul actual, compania Bechtel va finaliza lucrările pe care le-am început în două secţiuni ale autostrăzii, iar secţiunea rămasă de 302 de kilometri va fi exclusă din obiectul contractului fără niciun cost imputat Guvernului României. Acordul actualizat permite Ministerului Transporturilor să caute surse alternative de finanţare în vederea respectării cerinţelor de finanţare pentru restul proiectului, în timp ce Bechtel se va concentra pe livrarea şi finalizarea celor două secţiuni pe care le-am început”, se mai arată în comunicatul de presă al companiei.


Potrivit sursei citate, Ministerul Transporturilor şi compania Bechtel şi-au exprimat foarte clar angajamentele “de a utiliza toate mijloacele posibile pentru a stabili cel mai bun curs pentru Autostrada Transilvania şi cea mai bună rezoluţie în ceea ce priveşte infrastructura pentru cetăţenii din România”.

“Recunoaştem şi apreciem dorinţa Ministerului Transporturilor de a utiliza posibilităţile financiare ale UE, precum şi alte astfel de posibilităţi care pot fi disponibile la momentul actual pentru acest proiect”, se precizează în comunicatul Bechtel.


Reprezentanţii companiei subliniază că sunt pe deplin angajaţi “în a întreprinde toate acţiunile necesare care permit reînceperea lucrărilor şi finalizarea acestor două secţiuni ale autostrăzii”. Contractul cu Bechtel a fost renegociat, compania americană urmând să finalizeze doar două tronsoane din cele opt ale Autostrăzii Transilvania.

Guvernul a avizat noul contract, care prevede reducerea costului aferent lucrării la 6,9 milioane euro/km şi permite scoaterea la licitaţie a tronsoanelor încă neîncepute. Bechtel va continua lucrările la tronsoanele Câmpia Turzii-Gilău şi Suplacu de Barcău-Borş, reprezentând 118 kilometri din cei 415 kilometri ai autostrăzii.


Proiectul Autostrăzii Transilvania a fost împărţit în opt tronsoane de construcţie. Lucrările nu au fost începute pe şase dintre ele, însumând 297 de kilometri, respectiv Braşov-Făgăraş (53 km), Făgăraş-Sighişoara (52 km), Sighişoara-Ogra (56 km), Ogra-Câmpia Turzii (36 km), Cluj Vest-Mihăileşti (24 km) şi Mihăileşti-Suplacu de Barcău (76 km).

Proiectul Autostrada Transilvania a început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde euro, pentru construcţia unui traseu de 415 kilometri, dar porţiunea construită până în prezent cu finanţarea statului, la şapte ani de la lansarea proiectului, depăşeşte cu puţin 10% din traseul total. Până în prezent au fost contruiţi doar 52 km din autostradă, iar lucrările sunt oprite de la începutul anului, din lipsă de fonduri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter