Economie

BCE: Capitalizarea băncilor este crucială pentru a contracara criza datoriilor

<p />Erkki Liikanen, membru al comitetului de politică monetară al Băncii Centrale Europene (BCE), a accentuat astăzi necesitatea recapitalizării băncilor pentru a contracara criza datoriilor, pe care o consideră cea mai mare din Europa de la al Doilea Război Mondial, transmite Reuters.


Declaraţiile oficialului BCE vin la o zi după ce liderii Germaniei şi Franţei au promis, până la sfârşitul lunii, noi măsuri pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro, în contexul sporirii presiunilor internaţionale pentru adoptarea de măsuri decisive în Europa, necesare pentru evitarea unor turbulenţe pe plan mondial. “Băncile trebuie să fie suficient capitalizate. Soarta băncilor şi a statelor este strâns legată”, a afirmat Liikanen într-un interviu acordat postului public de televiziune din Finlanda “YLE”.
Dacă nu va fi gestionată corespunzător, criza datoriilor suverane din Europa ar putea avea ca efect o nouă criză a creditelor, a avertizat oficialul BCE. “Dacă criza actuală nu va putea fi limitată, va începe din nou prin intermediul băncilor. Şi problema este valabilă pentru toate statele dezvoltate - SUA, Japonia, Europa, deşi în centrul crizei este zona euro”, a spus el. Liikanen, care este şi guvernator al Băncii Centrale a Finlandei, a adăugat că problema capitalizării băncilor este în primul rând de competenţa acţionarilor dar statele ar putea fi nevoite să ia măsuri iar băncile care se confruntă cu probleme mari ar putea fi restructurate.
De asemenea, oficialul BCE susţine că băncile europene se confruntă cu dificultăţi în obţinerea finanţării de pe piaţă. Liikanen afirmă că băncile europene sunt mai bine capitalizate acum decât în timpul crizei din 2008, dar pieţele cer mai mult acum din cauza datoriilor publice mai ridicate ale statelor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter