Economie

Prețurile locuințelor au explodat la Cluj. Cât a ajuns să coste un apartament

Dezvoltatorii pun avansul, în principal, pe creșterea costurilor în construcții.

Piața imobiliară este într-o creștere continuă. Apartamentele s-au scumpit anul trecut și nici în 2020 nu vor sta pe loc. În medie, prețurile au crescut, în 2019, cu 8% față de 2018. De departe, cele mai mari scumpiri au fost la Cluj, unde prețul pe metrul pătrat depășește 1.700 de euro.

Anul care tocmai s-a încheiat a adus o creștere de peste 10% în prețul apartamentelor din Cluj Napoca, potrivit imobiliare.ro. Cele noi s-au scumpit cu 11,5%, comparativ cu decembrie 2018, dar nici locuinţele din blocurile vechi nu au fost departe şi au înregistrat o majorare de peste 9 procente.


Răzvan Indoleanu, agent imobiliar: “Vechi înseamnă zone accesibile, zone bine dezvoltate. La cele noi, în centrul oraşului, deja vorbim de altfel de preţuri. Cererea este momentan mai mare decât presupune oferta în Cluj-Napoca şi de aici vine şi creşterea. Oamenii se uită foarte mult la calitate şi lucrul ăsta se vede şi în proiectele care se construiesc acum, proiecte moderne, cu multe spaţii verzi şi facilităţi”, a sous Indoleanu, citat de știrileprotv.ro.

Metrul pătrat a ajuns să coste, în medie, 1.712 euro, în Cluj.


Daniel Crainic, director marketing imobiliare.ro: “Clujul se bucură de o conjunctură favorabilă de mai mult timp, este un oraş dinamic care atrage mult interes. Pe de altă parte, are un bazin demografic mare în jurul lui, nu avem centre regionale puternice, ceea ce îi face ca acest oraş face să atragă capital. Creşteri au fost în toate oraşele mari din ţară.”

Preţurile vor continua să crească în toate oraşele, dar specialiştii vorbesc de un avans temperat.


Daniel Crainic: “Vor fi creşteri de 5-6% acum vedem o dinamică mai mare pe sectorul nou, asta şi pentru că apartamentele vechi sunt într-un număr mai mic disponbile în piaţă.”

Dintre marile oraşe, Iaşiul are cele mai ieftine apartamente. Locuinţele s-au scumpit aici cu doar 2,7%, iar cel mai mare avans l-au înregistrat cele vechi, de 5,3%. Preţurile apartamentelor noi au crescut doar cu 1,1%.


Paul Tehuțu, specialist imobiliar: “O creştere de 50 de euro pe metrul pătrat nu o putem considera o mare creştere. Vorbim de mai multe segmente de cerere, sunt familii care din păcate nu pot împrumuta mai mult de 40.000 de euro, iar ele se vor orienta cât mai aproape de mijloacele de transport.”

Pe de altă parte, numărul de apartamente noi date în folosinţă în 2019 a fost mai mic decât în 2018.


Piaţa imobiliară clujeană a încheiat pe plus anul 2019. Floreştiul revine în actualitate

Piaţa imobiliară clujeană a încheiat pe plus anul 2019. Conform statisticilor, în luna decembrie 2019, preţul mediu pe metru pătrat util al apartamentelor de vânzare în Cluj-Napoca a fost de 1.667€/mp, cu 17 de euro peste luna precendă, şi cu 191 de euro peste cea de anul trecut - 1.476 €/mp.

Cele mai căutate cartiere pentru achiziţia de locuinţe sunt cele clasice: Mărăşti şi Mănştur, însă Floreştiul – unde există peste 100 de şantiere imobiliare în lucru – revine pe podium graţie preţurilor mai mici la locuinţe în imobile modene.

Cele mai căutate zone:

Mănăștur - 16%
Mărăști - 14%
Florești - 9%
Gheorgheni - 9%
Zorilor - 8%
Central - 7%
Grigorescu - 6%
Bună Ziua - 5%
Iris - 3%
Europa - 3%

Ultimele Stiri
abonare newsletter