Economie

Ce e mai bine - să cumperi sau să închiriezi?

<p><img src="documente/stories/09_septembrie/14_ziua/04 blocuri locuinte manastur rp 01.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Rata lunară a unui apartament cumpărat prin programul “Prima Casă“ şi chiria unei locuinţe sunt aproape identice.</p>

Există totuşi anumite aspecte care fac ca diferenţa să fie enormă.

În momentul de faţă, rata lunară la un credit Prima Casă este similară cu valoarea chiriei. Puţini iau însă în calcul şi cheltuielile adiţionale pe care le implică cele două opţiuni sau veniturile care se pot obţine prin vânzarea bunului, după returnarea creditului către bancă.


Portalul www.imobiliare.ro face o comparaţie între costurile pe care le implică, pe un termen mediu de cinci ani, închirierea, respectiv achiziţia unei locuinţe, însă monitorul ia în calcul şi situaţia ulterioară achitării sumei împrumutate de la creditor. Analiza costurilor şi a beneficiilor trebuie făcută, cum se întâmplă şi în cazul unei companii, nu doar pe termen scurt, ci şi pe termen mediu şi lung.

Rate mai mici decât în 2008


Susţinătorii variantei de a achiziţiona o locuinţă insistă pe faptul că, faţă de perioada dinainte de criză, creditele ipotecare au acum costuri mai reduse, dobânzile situându-se la un nivel sensibil mai mic. Aşa se face că, în prezent, rata la bancă pentru un apartament se situează la aproximativ acelaşi nivel cu valoarea chiriei pentru o locuinţă similară, cu diferenţe nesemnificative.

Cheltuieli suplimentare


O simplă comparaţie a valorii ratei şi chiriei lunare pentru apartamente similare nu este însă suficientă, în opinia specialiştilor imobiliare.ro, pentru a trage o concluzie realistă cu privire la rentabilitatea fiecăreia dintre cele două opţiuni deoarece atât varianta închirierii, cât şi cea a achiziţiei unei locuinţe presupun o serie de costuri adiţionale pentru beneficiar.

În cazul achiziţiei unei locuinţe, cumpărătorul mai trebuie să suporte o serie de costuri suplimentare, cum ar fi avansul şi alte cheltuieli implicate de încheierea unei tranzacţii, apoi mobilarea şi dotarea locuinţei, întreţinerea, impozitul pe proprietate, eventualele reparaţii/renovări. Toate acestea fac ca bugetul de care ar trebui să dispună cumpărătorul unui apartament vechi în anul achiziţiei să urce până la aproximativ 21.066 de euro, conform calculelor portalului. Spre comparaţie, în cazul închirierii, un client ar trebui să plătească, pe lângă chirie, doar garanţia, comisionul către un broker imobiliar, iar apoi întreţinerea, în condiţiile în care eventualele reparaţii sunt suportate de proprietar. Astfel, cheltuielile pentru primul an de închiriere ar urca la 5.310 euro. La o privire aruncată asupra celor două variante, reiese că, în primul an, un cumpărător ar economisi 15.756 de euro dacă ar alege să locuiască în chirie şi nu şi-ar cumpăra propria locuinţă pe care ar urma să o şi mobileze.


Diferenţa între cele două variante se îngustează în următorii cinci ani, o serie de cheltuieli care apar la achiziţie, precum este avansul sau mobilierul, fiind efectuate o singură dată.

Bilanţul după returnarea creditului


Cei care aleg varianta chiriei, au într-adevăr faţă de cei care se decid să achiziţioneze cheltuieli mai mici pe perioada în care cei din urmă returnează suma împrumutată, însă bunul nu rămâne în posesia lor la finalul perioadei de comparaţie. Proprietarii apartamentelor pot decide să păstreze sau să vândă imobilul după plata ratelor, în timp ce chiriaşii rămân cu un 0 în cont după toată afacerea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter