Economie

Pensii vs. salarii la nivelul județului Cluj

Salariul mediu este de trei ori mai mare decât pensia medie, dar nici una dintre sume nu se ridică la nivelul cheltuielilor lunare

Cu toate că nivelul de trai este considerat a fi unul crescut în județul nostru, veniturile majorității locuitorilor, fie că vorbim de oameni activi în câmpul muncii, fie că ne referim la pensionari, sunt sub pragul considerat că acoperă cheltuielile lunare decente ale unei persoane.

Salariile locuitorilor județului Cluj au crescut în ultimi 10 ani, în medie cu aproape 2.000 de lei, în timp ce pensiile au crescut doar cu 400 de lei, potrivit statisticilor oficiale consultate de redactorii Monitorul de Cluj.


Suma la care s-a ajuns în cazul pensionarilor este departe de a acoperi cheltuielile zilnice.

Astfel, potrivit ultimelor date publicate de Casa de Pensii Cluj, pensia medie la nivelul județului este de 1167 de lei în cazul pensionarilor de stat și 528 pentru agricultori, aproape 180.000 de persoane din județ fiind incluse în cele două categorii. Acum 10 ani pensia medie, la nivelul judeţului Cluj, era de 767 de lei.


Salariile mult peste pensii

Potrivit datelor obținute de Monitorul de Cluj, de la Direcția Județeană de Statistică a Județului, salariul mediu net era de 1.387 de lei în 2009, iar cel brut de 1.882 de lei.

Acum, potrivit ultimelor date, un clujean câștigă în medie 3.303 lei net și 5.465 de lei brut. Valoarea netă este de trei ori mai mare decât câștigul unui pensionar.


De câți bani are nevoie o familie pentru un trai decent?

Valoarea coșului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulți și doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani, relevă datele unui studiu Syndex, Institutul de Cercetare a Calității Vieții împreună cu Fundația Friedrich Ebert Stifung, care au derulat o cercetare la nivel național pentru fundamentarea unui coș minim de consum pentru un trai decent în România, la sfârșitul anului trecut.

Trai minim decent înseamnă, în concepția celor care au realizat studiul, toate nevoile biologice și sociale generale care sunt acoperite la un moment dat.
Acesta include alimentație echilibrată, haine și încălțăminte noi, familia dispune de locuință cu un anumit grad de intimitate și autonomie a membrilor, mobilată și echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătății adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu și vacanță o dată pe an. De asemenea, s-a luat în calcul și posibilitatea de constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de folosință sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a-și ajuta apropiații în caz de nevoie.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter