Economie

Preţurile apartamentelor din Cluj o iau la goană! Creştere de aproape 70 de euro pe mp într-o singură lună !

Primăvara readuce prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca pe un trend crescător.

După ce anul 2019 a debutat cu o scădere a prețurilor, în ultimele două luni prețurile apartamentelor de vânzare au crescut din nou. În Cluj-Napoca, indicele Blitz a înregistrat o medie de 1534 euro/mp în luna martie, o creștere de 66 de euro/mp față de luna februarie.

Cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat în cartierul Gruia. În luna martie prețul mediu este de 1586/mp o creștere de 257 de euro/mp, comparativ cu luna februarie.


Creșteri vizibile de preț s-au înregistrat și în cartierele Gheorgheni și Grigorescu. Astfel, în cartierul Gheorgheni prețul mediu de vânzare pentru apartamente în luna martie este de 1760 euro/mp, o creștere de 120 de euro/mp, comparativ cu luna februarie. Iar în cartierul Grigorescu, prețurile apartamentelor au crescut în luna martie cu 145 de euro/mp, de la 1331 euro/mp în luna februarie la 1476 euro/mp în luna martie.

Clienții care își doresc să acceseze programul ”Prima Casă” manifestă un interes crescut în această perioadă, deoarece s-au alocat fondurile guvernamentale. Februarie a fost o lună în care promitenții cumpărători au început să-și caute locuință mai activ. ”, a declarat Darius Dascăl, Senior Broker I Blitz.


Și în zona centrală a fost o creștere semnificativă a prețurilor de vânzare pentru apartamente, de la 1738 de euro/mp în luna februarie, la 1829 de euro/mp în luna martie.

Apartamentele cu două camere, cele mai căutate

Cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat în cazul apartamentelor cu două camere.


În cartierul Gheorgheni, prețurile pentru acest tip de imobile au urcat în luna martie de la 1521 euro/mp la 1775 euro/mp, iar în cartierul Grigorescu creșterea a fost de la 1221 euro/mp la 1522 euro/mp. În cartierul Zorilor s-a înregistrat o creștere de la 1432 euro/mp la 1616 euro/mp.

”Cota de 5 % TVA extinsă pe mai multe tranzacții a ajutat mult piața imobiliară; impactul este unul pozitiv pentru segmentul rezidențiale în luna februarie, deoarece cumpărătorii care au beneficiat deja de cota redusa de TVA au început să își îndrepte privirea și spre construcții noi”, ne-a confirmat Bogdan Petrovai, Chief Sales Manager Blitz.


Evoluții mai temperate la periferie

Luna martie înregistrează și o scădere spectaculoasă de prețuri în cartierul Plopilor. În luna ianuarie prețul mediu a fost de 1943 de euro/mp. În luna martie, prețurile au scăzut vertiginos, ajungându-se la o medie de 1630 de euro/mp.

În ceea ce privește localitățile aflat la periferia Clujului, Baciu și Florești, prețurile au crescut ușor. În Florești în luna martie prețul este de 855 de euro/mp, comparativ cu 807 în luna februarie. În Baciu prețul mediu a crescut în luna martie de la 1013 euro/mp la 1033 euro/mp.


Chiriile, pe un trend de creștere

În ceea ce privește prețul chiriilor și acestea au înregistrat o ușoară creștere. Astfel, prețul mediu în luna martie este de 460 de euro, în creștere de la 446 în luna martie.

Indicele Blitz reprezintă un instrument statistic ce oferă informații cu privire la media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj și din vecinătăți, exprimată în euro/mp.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter