Economie

OPINIE. „Nu am să fac încă un metru de autostradă, pentru că în următorii 10 ani vreau să construiesc un spital regional și 15 școli noi”

Pe 15 martie, la ora 15, în cele 15 minute în care vă opriţi din lucru, intraţi într-un magazin şi cumpăraţi ceva Fabricat în România

În ultimii 10 ani, cu peste 750 milioane de lei plătiţi în ţară sub formă de taxe şi impozite, aş fi putut construi echivalentul a 30 de kilometri de autostradă (la un cost mediu calculat de Ministerul Transporturilor de 25 mil lei / km) sau a 1,5 spitale regionale (la un cost mediu calculat de Ministerul Sănătăţii de 500 mil lei / spital) sau a 50 de şcoli noi (la un cost mediu calculat de Ministerul Educatiei de 15 milioane lei / scoala).

Aşa că oricâat de tentantă ar fi provocarea, nu am să mai construiesc încă un Metru de Autostradă, pentru că în următorii 10 ani îmi propun să construiesc un spital regional şi 15 şcoli noi, dacă Ministerul de Finanţe acceptă revoluţia fiscală pe care am propus-o de a permite marilor contribuali să dirijeze plata taxelor şi impozitelor acolo unde cred ei de cuviinţă.


Însă, în absenţa oricărei reacţii a oricărui politician important de a lansa, inclusiv cu scopuri electorale, un îndemn către compatrioţi de a cumpăra Fabricat în România, apelez la domnul Ştefan Mandachi să mă ajute. Astfel încât, dacă dânsul acceptă, îl rog să ceară românilor ca îin 15 martie, la ora 15, în cele 15 minute când se opresc din lucru pentru a protesta împotriva dezastrului din infrastructură, să intre într-un magazin şi să cumpere orice lucru, oricât de mic sau ieftin dar care să fie Fabricat în România. Nu contează că este un obiect de artizanat făcut într-un atelier, un măr de la un fermier român, un litru de lapte de la un antreprenor care are o făbricuţă sau o pereche de pantofi de la o multinaţională care are o fabrică în România unde muncesc 1000 de angajaţi.

Lucrurile mărunte de acest fel, un Metru de Autostradă sau un produs Fabricat în România, au efecte durabile pentru economia țării. Așa cum am mai spus de multe ori, ele au natura de a pune invizibil în mișcare o reacție în lanț cu niște consecințe incalculabile pentru binele nostru.


Haideți să lăsăm o clipă specialiștii și analizele lor pe cifrele din trecut, prezent și viitor. Haideți să ne uităm încă o dată la țările din jurul nostru, Cehia, Slovenia, Polonia, Ungaria, și nu numai, țări cu un consumerism naționalist care s-a dezvoltat în ultimii cel puțin 10 ani - inclusiv prin sloganuri însuflețite de politicieni – care a rezultat în economii puternice, cu excedent. Sau în care economia a crescut grație rețelelor fenomenale de infrastructură rutieră. Nu cred că noi, nespecialistii, avem nevoie de studii academice despre capitalizare, productivitatea muncii, deficite, adoptarea euro sau de planuri strategice extravagante până în 2030. Avem nevoie doar să înțelegem că trebuie să avem o industrie locală competitivă de manufactură care să ne permită să ne eliberăm din consumul de importuri și de o infrastructură modernă pe care să ne mișcăm ușor.

Ori astea se strâng prin gesturi mărunte de solidaritate, un Metru de Autostradă sau un lucru Fabricat în România, făcute de tot mai mulți dintre noi.


Vă reamintim că suceveanul Ştefan Mandachi a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova. „Monumentul autostrăzii“ va fi inaugurat pe 15 martie, ca formă de protest faţă de faptul că acestei regiuni a ţării îi lipseşte o infrastructură rutieră. Totodată, Mandachi a anunţat că la ora inaugurării va suspenda timp de 15 minute activitatea restaurantelor şi hotelurilor pe care le administrează, şi i-a provocat pe Ion Ţiriac, George Becali şi Viorel Cataramă să i se alăture. Fiecare susţinător nou este încurajat să provoace la rândul lui alte trei persoane.

Opinie scrisă de Dr. Dragoș Damian
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter