Economie

Ce schimbări a adus începutul de an în piața imobiliară clujeană?

Într-unul dintre cartierele cu tradiție ale Clujului prețul a scăzut cu mai bine de 100 de euro pe mp

Apartamentele din Cluj au cel mai mare preț mediu pe metru pătrat din țară Apartamentele din Cluj au cel mai mare preț mediu pe metru pătrat din țară

Situația evoluției prețului pe cartiere denotă variații semnificative, pe fondul unei dinamici locale a cererii, potrivit unei analize Blitz Imobiliare.

Astfel, zona centrală rămâne mereu atractivă, apartamentele înregistrând aici o scădere minimă, de la 1749 la 1732 Euro/mp. Topul scăderilor e dominat de cartierele Gheorgheni și Grigorescu, de la 1730 la 1608, și respectiv de la 1335 la 1285 Euro pe mp.


Cartierele din sud atrag creșteri de prețuri

Pe de altă parte, se remarcă polarizarea interesului cumpărătorilor spre anumite zone, care înregistrează o dinamică contrară decât restul pieței: cartierul Europa are o tendință ascendentă accentuată a prețurilor, de la 1277 la 1321 Euro/mp; la fel și în cartierul-vecin Zorilor, cu o creștere de la 1595 la 1620 Euro/mp la pentru un apartament de 2 camere. Așadar, atât cartierele vechi, cât și zonele nou construite sunt atractive, fiind mai importantă poziționarea în sine a imobilului.

Vânzările de Garsoniere – scăderi de până la 100 Euro/mp

La garsoniere, specialiștii agenției imobiliare au remarcat o tendință generală de scădere ușoară a prețurilor.


Cartierul Mănăștur conduce în topul scăderilor de preț pe acest segment, de la 1516 în decembrie, la 1421 Euro/mp la finalul lunii precedente. Scăderi se înregistrează și în Mărăști și Bună Ziua, de la 1614 respectiv 1556 la 1550 respectiv 1291 Euro/mp. Zona centrală continuă să rămână atractivă, astfel că garsonierele de aici au scăderi moderate, de la 1861 la 1793 Euro/mp.

Indicele Blitz prezintă media prețurilor publice ale apartamentelor de vânzare din Cluj, exprimată în euro/mp. Indicele ţine cont de specificul pieţei locale şi de harta imobiliară a Clujului, oferind valori medii diferenţiate pentru apartamentele din municipiul Cluj-Napoca şi cele din comunele învecinate (Floreşti, Baciu, Apahida).


Prețurile în continuă creștere la Cluj-Napoca

Anul acesta, Clujul a devenit primul oraș din țară în care prețurile apartamentelor au depășit nivelul de dinainte de criză. În primele trei luni, valoarea medie de listare pentru un apartament ajunsese la 1.480 de euro pe metru pătrat. Prin comparație, în primul trimestru al anului 2008, un metru pătrat util costa cu 200 de euro mai puțin. Iar per total, în țară, prețul mediu sărea de 1.200 de euro pe metrul pătrat, cu şapte orașe mari care bifaseră pragul de o mie de euro.

abonare newsletter