Economie

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Dacă românii cumpărau pantofi fabricați în România, Rieker și Clujana nu se închideau

CEO-ul firmei de medicamente Terapia a făcut în nenumărate rânduri declarații despre importanța susținerii afacerilor autohtone prin consumul de produse fabricate în România. Acum atrage atenția printr-un articol publicat pe Ziarul Financiar asupra efectelor ignorării acestui aspect.

„Si aici nu e nici măcar o problemă de multinaționale sau non-multinationale, una fiind o marcă locală și cealaltă internațională.N-am nici o problema cu cresterea economica bazata pe consum bazat pe cresterea veniturilor, dacă consumul este de produse fabricate în țară. Altfel, creșterea economică bazată pe consumul de miere din Polonia, scobitori din China și servețele umede din Baltice, este fara indoiala adevarata, dar nu aduce venituri la buget. Iar lipsa consumului de produse fabricate in tara duce la disparitia job-urilor din industria de manufactura, cea care aduce cea mai mare valoare adaugata... Dar, din cand in cand, merita incercat un imbold de patriotism economic”, argumentează Damian.

Producătorul german de încălțăminte Rieker a anunțat acum câteva zile că  își închide fabrica din România, de la Lugoj, cei aproape 700 de angajați urmând să fie disponibilizați. Reprezentanții companiei spun că au decis închiderea fabricii din cauza lipsei forței de muncă, în absența școlilor profesionale, și a costurilor prea mari cu utilitățile și asigurarea transportului.


Producătorul de încălţăminte Clujana, care a acumulat datorii de peste 13 milioane de lei, a intrat în insolvenţă anul trecut. Producătorul de încălţăminte Clujana a încheiat primul semestru al anului 2017 cu pierderi de 3,35 milioane lei, de 2,7 ori mai mari faţă de cele din perioada similară a anului trecut. La finele lunii iunie 2017, Clujana avea datorii de 13,91 milioane lei, din care 4,9 milioane lei la bugetul de stat şi 6,95 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter