Economie

Taxa de poluare, înlocuită cu cartea verde

<p />Ministrul Mediului, Laszlo Borbely a declarat că intenţionează ca de la jumătatea anului viitor sau începutul anului 2013 să elimine taxa auto de primă înmatriculare, urmând ca pentru autovehicule să se introducă o carte verde care să certifice gradul de poluare.

Borbely a explicat că această “carte verde” pentru autoturisme va obliga proprietarii să se prezinte anual la RAR pentru a verifica noxele emise de automobil.

“Am intenţia de a introduce, dacă e posibil de la jumătatea anului viitor, dacă nu, atunci de la 1 ianuarie 2013, o carte verde. Asta înseamnă, la fel ca şi în alte state, că trebuie să te duci în fiecare an la cei care verifică noxele care ies din ţeava de eşapament, ei fac măsurarea, iar dacă nu mai corespunzi normelor, nu poţi să mai circuli pe drumurile publice, trebuie să repari maşina. În al doilea rând, plăteşti o taxă în funcţie de noxe”, a declarat Borbely. “Va fi o taxă foarte mică evident şi atunci vom renunţa la taxa de prima înmatriculare şi toată lumea va avea acelaşi statut, de «cel care poluează plăteşte» şi din păcate toate maşinile, chiar dacă sunt mai noi, poluează”, a afirmat ministrul Mediului, citat de Mediafax.

abonare newsletter