Economie

Primăria Cluj-Napoca cere insolvenţa Unirea SA, firma omului de afaceri Ioan Bene

Primăria Cluj-Napoca a cerut insolvenţa Unirea SA, firmă controlată de omul de afaceri Ioan Bene.

Societatea se afla, la finele lunii mai 2018, pe locul doi în topul datornicilor la bugetul municipiului, cu obligaţii fiscale restante de aproape 2 milioane de lei (1.966.000 lei). Unirea este controlată de familia Bene. Printre acționari apar Mirela Bene, firma Ben&Ben sau Napocamin.

Unirea SA Cluj-Napoca, cu sediul în Piaţa 1 Mai, a fost înfiinţată în februarie 1991, şi teoretic se ocupă de “fabricarea utilajelor şi a maşinilor-unelte pentru prelucrarea metalului” şi este deţinută de Mirela Bene – 44,5%, Ben & Ben SA Cluj-Napoca (firmă în faliment) – 38,51%, Napocamin SRL – 14,35% şi alţi acţionari. Acţiunile companiei sunt listate la BVB, sub simbolul UNIR, dar ultima tranzacţie a fost înregistrată pe 6 septembrie 2018, scrie supervizor.ro.


Compania "Ben&Ben" a cumpărat în urmă cu mai bine de 11 ani societatea Unirea si terenul aferent în suprafaţă de 49.000 mp. pentru suma de 150.000 de euro de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Reamintim că Piaţa 1 Mai, unde are sediul Unirea, este o zonă propice investiţiilor imobiliare.

La acea vreme, sindicaliştii îl acuzau pe Bene că ar urmări falimentarea "Unirea" pentru a folosi terenul fabricii în investiţii imobiliare. La acea vreme, presa scria că întreaga afacere poartă amprenta unor membri cunoscuţi ai PSD Cluj. Potrivit românialiberă.ro, în anul 2001, administrator special pentru privatizarea fabricii a fost numit preşedintele organizaţiei municipale a PSD Cluj-Napoca, în timp ce din partea AVAS, pentru perfectarea privatizării, a fost numit Gabriel Rus, fratele lui Ioan Rus, la acea vreme ministru al Internelor şi lider al filialei PSD.


Dacă în 2014 Unirea SA avea o pierdere imensă de -2,4 milioane de lei şi o cifră de afaceri de 1,6 milioane lei, după trei ani, în 2015 societatea are o cifră de afaceri de 5,2 milioane lei, un profit net de 1,1 milioane lei şi datorii de 11,5 milioane lei.

Unirea SA e una dintre fostele fabrici comuniste construite pe platforma gigantică unde funcționează și fabrica Clujana, în Piața 1 Mai. Reamintim că anul trecut, şi producătorul de încălţăminte Clujana, care a acumulat datorii de peste 13 milioane de lei, a intrat în insolvenţă. Clujana SA este deţinută de Consiliul Judeţean Cluj, iar la finalul anului trecut, patrimoniul fabricii a fost preluat de forul judeţean contra sumei de 22 milioane lei.


Societatea Unirea este legată de alte două firme ale afaceristului Ioan Bene, şi anume Napoca SA (firma care produce bani din construcţii) şi Napocamin, ambele cu sediul în Piaţa 1 Mai nr. 1-2, aceeaşi adresă figurând şi pentru Unirea. Unirea mai este legată de societatea Napoca SA şi indirect prin administratori. Administratorii firmei Unirea sunt, printre alţii, Daniel Bene şi Alexandra Bene, fratele, respectiv fiica lui Ioan Bene. Pe aceeaşi Alexandra Bene o regăsim şi ca administrator la firma Napoca SA, dar şi la Napocamin.

Ioan Bene a condus mai multe firme care au derulat proiecte cu Consiliul Judeţean Cluj, printre care cel de construire a noii piste de 3.500 de metri a Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj. Acesta are în derulare şi proiecte imobiliare, dar este şi cumpărătorul fostului hotel ”Continental” din centrul municipiului Cluj-Napoca, pe care l-a reabilitat.


Omul de afaceri Ioan Bene, condamnat de Curtea de Apel Cluj la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, îşi execută pedeapsa în Italia în libertate supravegheată.

Bene mai este cercetat şi într-un alt dosar de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter