Economie

Legea Dării în Plată, MODIFICATĂ. Programul Prima Casă, EXCLUS de la darea de plată

Legea Dării în Plată va suferi noi modificări. Senatorii din Comisia de Buget și Finanțe au decis, marți, că aceasta nu va mai fi aplicată celor care au luat credit prin programul Prima Casă.

Devalorizarea locuinței, cursul de schimb valutar sau scumpirea traiului vor putea deveni motive valide care pot fi invocate în fața băncii atunci când proprietarii creditați vor cere darea de plată. Legea spune că judecătorul este cel care stabileşte dacă o persoană îndeplineşte condiţiile pentru a da casa băncii care a creditat-o. Senatorii consideră însă că procedura legală s-ar simplifica dacă legea ar stabili mai clar criteriile, informează Digi 24.

Potrivit modificărilor propuse, darea de plată se va aplica dacă valoarea locuinței s-a depreciat cu mai mult de jumătate față de momentul când a fost luat împrumutul, în cazul în care valuta creditului s-a apreciat cu mai mult de 20% față de leu și dacă gradul de îndatorare a crescut, iar debitorul a fost executat silit. Bancherii, prezenți la dezbateri, au protestat față de modificările propuse și susțin că oamenii vor putea accesa mult mai greu un credit.


"Filtrele băncilor vor fi mult mai dure şi mult mai selective din perspectiva unor riscuri care le introduce chiar decidentul politic prin aceste elemente de impreviziune", a declarat Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.

Pentru a deveni oficiale, modificările Legii 77/2016 trebuie votate săptămâna viitoare în plenul Senatului, transmise spre dezbatere Camerei Deputaţilor și promulgate ulterior de președintele Klaus Johannis. Până acum, peste 8.500 de români au apelat la această procedură, iar senatorii au respins acum propunerea ca legea să se aplice şi celor care şi-au cumpărat locuinţe prin programul Prima Casă, informează Digi 24.

Etichete: senat prima casa
abonare newsletter