Economie

Unde sunt spaţiile pentru birouri care trebuiau finalizate anul acesta?

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/02_ziua/05 sad landlord.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Neconcretizarea proiectelor de construcţie anunţate anii trecuţi a dus la deficitul de spaţii de birouri din prezent.

În 2008 şi 2009 s-a anunţat realizarea unei serii de proiecte de construcţie a unor clădiri destinate spaţiilor pentru birouri. Însă, din cauza problemelor financiare întâmpinate de companiile cărora le aparţineau proiectele, dar şi a scăderii, în perioada de criză, a numărului firmelor interesate să închirieze suprafeţe pentru desfăşurarea activităţii, majoritatea proiectelor au rămas la stadiul de idee.

Chiar dacă în cursul acestui an s-au eliberat sau urmează a fi eliberate o serie de spaţii în clădirile din oraş, prin plecarea unor companii mari, cum sunt ING şi Nokia, cererea de spaţii de birouri în suprafeţe mari, de clasă superioară, situate în clădiri din zone centrale sau semicentrale, care sunt căutate de marile companii, nu poate fi acoperită.


Proiecte în 2008, proiecte şi în 2011

Cambridge Business Park, Atrium Center, Akademia Center şi Bonjour Residence sunt câteva dintre proiectele care ar fi trebuit finalizate până anul acesta.


Cambridge Business Park urma să fie situat pe Calea Turzii şi să ofere 56.800 mp. Lucrările de construcţie pentru Faza 1 trebuiau să înceapă în al doilea trimestru al anului 2009, spaţiile fiind disponibile ocupanţilor începând cu luna decembrie 2010.

Proiectat de biroul de arhitectură Atrium, Centrul Atrium trebuia să cuprindă un business center cu o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi. Proiectul s-a anunţat a fi finalizat iniţial în 2010, apoi a fost amânat pentru 2011, iar în ultimii doi ani nu au mai fost avansate alte termene, reprezentanta companiei Atrium Center din Bucureşti precizând pentru monitorul că “momentan se stă pe loc”.


De la Nisco Invest, dezvoltatorul proiectului Akademia Center am aflat că şi acesta “este în stand-by”. Conform estimărilor iniţiale, suprafaţa de 18.000 de metri pătraţi terbuia dată spre închiriere începând cu primul semestru al anului acesta.

Cât despre Bonjour Residence, spaţiul pentru birouri e în fază de proiect, fiind ultimul pe lista de construcţie a complexului, prioritate având spaţiile de locuit, conform declaraţiilor reprezentantei companiei Nobila Casa, contactată de monitorul. “Doar în situaţia în care avem pe cineva interesat să închirieze va fi construită clădirea de birouri”, a mai precizat ea.


Un singur proiect finalizat ar eradica deficitul

Piaţa a început să crească anul acesta, prin urmare şi necesarul de spaţii pentru desfăşurarea activităţii societăţilor comerciale a crescut. Astfel că cererea de închiriere de pe piaţa clujeană este mai mare decât oferta.


Pentru a echilibra balanţa, realizarea unui singur proiect din cele enumerate mai sus ar fi suficientă. “Consider că o mare parte dintre cererile actuale ar fi fost rezolvate dacă măcar unul dintre aceste mari proiecte ar fi fost finalizat”, a declarat pentru monitorul Alina Berghian, agent responsabil cu vânzarea şi închirierea de birouri al agenţiei imobiliare Remax Grup de Lux.

Oportunităţi de afaceri irosite

Avantajele deţinerii unui spaţiu pentru birouri clasa A se concretizează în creşterea productivităţii muncii şi atragerea clienţilor. “Multele companii în ascensiune pe piaţa clujeană, dintre care le putem menţiona pe cele de telefonie mobilă sau de IT, trebuie să beneficieze de cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea procesului de muncă, în clădiri cu birouri la standarde europene. O clădire business modernă şi dotată înseamnă angajaţi mulţumiţi, clienţi impresionaţi, parteneri surprinşi plăcut”, după cum ne spun reprezentanţii agenţiei imobiliare Casa Pitas.

Însă dacă firmele nu pot beneficia de avantajele enunţate mai sus, se orientează către alte oraşe unde oferta de spaţii pentru birouri este mai mare. “Cred că dezvoltarea unui centru de business la standarde superioare ar fi atras multe companii multinaţionale să deschidă puncte de lucru în Cluj-Napoca”, a mai precizat Alina Berghian,

abonare newsletter