Economie

Noi măsuri de stimulare a participanţilor pe piaţa bursieră

<p /><img src="documente/stories/08_august/28_ziua/05 bvb.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Consiliul Bursei a adoptat, la sfârşitul săptămânii trecute, o nouă politică de stimulare a participanţilor la piaţa de capital, în vederea creşterii lichidităţii pieţei şi a diversificării instrumentelor oferite spre tranzacţionare.

Potrivit Bursei de Valori Bucureşti(BVB), politica de stimulare este axată pe trei niveluri dedicate pieţei la vedere, pieţei la termen, precum şi participanţilor la sistemul de tranzacţionare al BVB, şi va intra în vigoare începând cu 1 septembrie.

Pentru stimularea lichidităţii pieţei la vedere a BVB se vor acorda reduceri ale comisioanelor de tranzacţionare aplicate unui Market Maker (furnizor de licihiditate/formator de piaţă) înregistrat pe piaţa reglementată la vedere a BVB - reducerile se vor acorda diferenţiat, în funcţie de valoarea lunară tranzacţionată pe fiecare parte (cumpărare sau vânzare) de un Market Maker pe contul House, pe simbolul pe care este înregistrat, şi în piaţa principală a acestuia. Trimestrial, BVB va efectua o evaluare a datelor respective.


De asemenea, Consiliul Bursei a aprobat prelungirea aplicării până la data de 31 decembrie 2012 a scutirii de la plata tarifului de tranzacţionare pentru tranzacţiile încheiate pe contul House cu instrumentele financiare derivate pe care sunt înregistraţi în calitate de Market Maker, menţinerea programului de discount “Tranzacţionare derivate, discount la comisioanele pentru acţiuni”, în vigoare din luna iunie 2011 şi care se mai aplică pentru maxim 242.117 contracte futures tranzacţionate în perioada august - noiembrie 2011.

Pentru Market Makerii pe Piaţa Derivatelor un discount la factura lunară datorată BVB, valabil pe o perioadă de un an. Market Makerii pentru mai mult de trei instrumente financiare derivate vor beneficia, în plus, de un discount de 333 de euro pentru fiecare contract futures adiţional.


Tot pentru stimularea participanţilor la sistemul de tranzacţionare, BVB va aplica un nou tarif de utilizare, de 200 euro/lună (inclusiv TVA).

De asemenea, vor fi acordate bonificaţii participanţilor la piaţă pentru aducerea de societăţi la cota BVB.

abonare newsletter