Economie

Moldovenii învaţă de la turdeni modul de atragere al fondurilor europene

<p /><img src="documente/stories/08_august/28_ziua/06 apa turda caa sabau.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Reprezentanţii Republicii Moldova au venit la Turda pentru un schimb de experienţă cu specialiştii Companiei de apă Arieş.

Ieri, Compania de Apă Arieş (CAA) a organizat o conferinţă de presă prin intermediul căreia au fost prezentate obiectivele delegaţiei din Republica Moldova în raport cu proiectul derulat de companie ce prevede utilizarea a aproape 80 milioane de euro din fonduri de coeziune, pentru introducerea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare la Turda, Câmpia Turzii şi localităţile învecinate.

Conducerea Asociaţiei Române a Apei (ARA) a fost reprezentată de preşedintele Vasile Ciomoş, delegaţia Republicii Moldova fiind formată din Bălănel Veaceslav - vicepreşedintele raionului Cahul, Vasile Zagaevsch - director ME “Apă canal- Cahul” şi Serafima Tronza – din partea Ministerului Mediului. Din partea Companiei de Apă Arieş au participat directorul general Alexandru Sabău şi preşedintele Apei Văii Arieşului, Ludovic Moldvoy.


Exemplu de bune practici

Pe parcursul întrunirii au fost abordate subiecte privind stadiul lucrărilor derulate de CAA în implementarea proiectului european, modalităţi de atragere a fondurilor, proiecte similare desfăşurate în raioanele Cahul şi Rişcani din Republica Moldova.
“Compania de Apa Arieş este foarte avansată în acest proces de modernizare a reţelelor de apă şi canal, un progres aproape neîntâlnit la noi în ţară ... cu alte cuvinte CAA este un exemplu de bune practici pentru celelalte instituţii similare”, a declarat Vasile Ciomoş, preşedintele Asociaţiei Române a Apei.


Moldovenii au vorbit despre cadrul legislativ din ţara lor, politicile tarifare care lasă de dorit şi despre regionalizare - o bună metodă de-a accesa fonduri europene pentru comunităţile mici, care altfel nu-şi pot permite implementarea proiectelor majore de investiţii.

Avans al lucrărilor cu 20%


Lucrările demarate în cadrul proiectului european de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canal de la Turda şi Câmpia Turzii au avansat cu aproape 20% comparativ cu luna martie. La multe dintre “pachete”, stadiul de execuţie este aproape de final, luna octombrie 2011 fiind termenul limită pentru definitivarea acestora.

Investiţia care se realizează în prezent în zona Turda-Câmpia Turzii, prin intermediul Companiei de Apă Arieş, este una de mare amploare. Tocmai din acest motiv se lucrează intens pe mai multe şantiere, fiind implicate mai multe firme, majoritatea având angajaţi din zonă, după cum a precizat directorul CAA, Alexandru Sabău.


Investiţia CAA vizează calitatea apei, debitul ei, dar şi epurarea apelor reziduale, conform normelor UE. Epurarea, realizată prin intermediul staţiei de epurare de la Câmpia Turzii, va fi pilonul principal al investiţiei. Asta pentru că staţia de epurare va asigura eliminarea în natură a unei ape curate (directorul CAA a vorbit chiar de amenajarea unui lac cu peşti, care să demonstreze faptul că apa rezultată în urma epurării este bună), iar procesul de epurare va asigura şi generarea unei cantităţi de energie electrică ce va fi suficientă pentru funcţionarea staţiei de epurare, dar şi a altor obiective ale CAA.

abonare newsletter