Economie

370.000 de firme vor depune declaraţia unică trimestrial

<p />Circa 370.000 de firme cu o cifră de afaceri de până la 100.000 de euro şi maxim doi angajaţi vor transmite trimestrial, nu lunar, ca în prezent, declaraţia unică privind contribuţiile sociale şi impozitul pe venit, potrivit premierului Emil Boc.

“Firmele care au doi angajaţi şi o cifră de afaceri de maximum 100.000 de euro, adică aproximativ 370.000 de firme, nu vor mai depune declaraţia unică lunar, ci trimestrial. Asta înseamnă că firme mai mici, ONG-uri, PFA, vor avea un sprijin din partea statului în debirocratizarea mecanismului de funcţionare “, a declarat Emil Boc la postul naţional de radio. Premierul a arătat că aceasta este una dintre modificările ce vor fi aduse Codului Fiscal şi face parte din strategia de susţinere a mediului de afaceri.

Primul ministru a enumerat mai multe priorităţi legislative ale Guvernului pentru sesiunea parlamentară care va începe la 5 septembrie. Adoptarea Legii bugetului de stat pentru 2012, stabilirea coordonatelor salariale pentru anul viitor conform Legii salarizării, implementarea măsurilor de susţinere economică, precum modificarea Codului Fiscal, şi stabilirea ajutoarelor de încălzire sunt priorităţile Guvernului în viitoarea sesiune parlamentară, a spus şeful Guvernului.


Premierul a anunţat încă din luna februarie că firmele cu puţini angajaţi ar putea depune trimestrial declaraţiile unice.

Procedura declaraţiei unice (“Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate” - 112) a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Documentul trebuie transmis administraţiilor financiare până la data de 25 a fiecărei luni, pentru impozitul pe venit şi contribuţiile sociale din luna anterioară raportării.

Ultimele Stiri
abonare newsletter