Economie

Suflu tânăr în mediul de afaceri clujean

<p /><img src="documente/stories/08_august/23_ziua/01-afaceristi tineri.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Tinerii clujeni vin în forţă să schimbe clasa îmbătrânită a oamenilor de afaceri.

Programele pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale ale tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare se bucură de mare succes la Cluj.

Judeţul Cluj, cu 85 de aplicaţii, este pe primul loc în ţară ca număr de planuri de afaceri depuse de către tineri în Programul START, cu mult înaintea Bucureştiului, care are doar 60 de aplicaţii. În ceea ce priveşte societăţile cu răspundere limitată pentru debutanţi (SRL-D), în Cluj-Napoca s-au înmatriculat până la 19 august 231 de astfel de firme, oraşul situându-se pe locul doi, după Bucureşti, unde s-au înregistrat 286 de SRL-D-uri, iar aproape jumătate dintre societăţile înmatriculate au depus planul de afaceri pentru obţinerea finanţării nerambursabile.


Mediul de afaceri, întinerit

Programele de sprijinire ale tinerilor sunt considerate mai mult decât bine venite de către Augustin Feneşan, preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj, deoarece reprezintă o modalitate prin care se întinereşte mediul de afaceri.


„Este cunoscut că avem o clasă a oamenilor de afaceri îmbătrânită. Noi susţinem varianta cu afaceri mici deoarece tinerii antreprenori au nevoie de experienţă, trebuie să se valideze prin conducerea unei afaceri de mici dimensiuni, pentru a putea dezvolta ulterior business-uri mai mari, de ce nu, prin atragerea de fonduri structurale”, a precizat Feneşan.

Fără bani, degeaba ai idei


Atragerea de fonduri nerambursabile reprezintă o ocazie de neratat pentru tinerii care nu au sprijinul financiar al familiei. „Marea problemă este finanţarea. Sub 5% dintre tinerii care vor să deschidă o afacere, dar nu dispun de banii necesari, reuşesc să atragă fonduri”, a declarat pentru monitorul Ovidiu Stan, preşedintele Ligii Întreprinzătorului Român.

Detalii despre SRL-D şi START


Din februarie anul acesta, prin programul SRL-D, persoanele cu vârsta de cel mult 35 de ani care conduc o microîntreprindere nou înfiinţată şi care desfăşoară pentru prima dată activitate economică prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată (SRL-D) pot beneficia de un credit nerambursabil de până la 10.000 de euro.

O altă oportunitate pentru tinerii clujeni este programul START, program adresat nu doar microîntreprinderilor nou înfiinţate, ci şi celor existente deja. Programul se derulează în două etape. În primă fază se organizează cursuri de pregătire antreprenorială în scopul dobândirii cunoştinţelor teoretice şi cu aplicabilitate practică, necesare începerii şi dezvoltă rii unei afaceri, urmând ca în cadrul celei de-a doua etape să se finanţeze implementarea celor mai bune planuri de afaceri cu fondur nerambursabile – maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar – şi printr-un credit bancar care să constituie minim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 50.000 lei/beneficiar, credit acordat de către instituţia de credit parteneră.


Bugetul alocat prin programul SRL-D, pentru anul bugetar 2011, este de 21 milioane lei, iar pentru programul START, bugetul de 10.000.000 lei.

Prima afacere SRL-D din Cluj, inaugurată în 15 septembrie

Singurul plan de afaceri din Cluj care a reuşit până acum să primească finanţare guvernamentală prin programul destinat SRL-D-urilor este o sală de fitness, respectiv proiectul lui Vlad Voievod, un halterofil legitimat la Clubul Sportiv Municipal (CSM). El a declarat pentru monitorul că cel mai probabil sala va fi inaugurată în 15 septembrie.

Alte programe care s-ar putea implementa

Anul acesta se continuă inaugurarea de incubatoare de afaceri în România, deschiderea unui astfel de incubator şi la Cluj fiind foarte probabilă. “Se pretează inaugurarea unui incubator şi la Cluj-Napoca deoarece oraşul este centru universitar, ceea ce determină un interes mai mare pentru investiţii”, a spus Mircea Miheştean, directorul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC).

Firmele selectate pentru prima dată în incubatoare primesc o alocaţie financiară nerambursabilă de 20.000 de lei pentru achiziţionarea de echipamente şi 5.000 de lei pentru servicii de consultanţă specializată.

Programul a început acum şase ani, fiind un parteneriat între Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM) si Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltarea României (PNUD). Prima instituţie este coordonatorul, cea de-a doua autoritatea de implementare şi cea care hotărăşte care vor fi locaţiile incubatoarelor de afaceri, iar OTIMMC este agenţia naţională de execuţie.

Programul este finanţat în proporţie de 90% de guvernul României şi 10% de PNUD. Bugetul anual al programului este în jur de două milioane de lei.

Augustin Feneşan, preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj

Este cunoscut că avem o clasă a oamenilor de afaceri îmbătrânită. Noi susţinem varianta cu afaceri mici deoarece tinerii antreprenori au nevoie de experienţă, trebuie să se valideze prin conducerea unei afaceri de mici dimensiuni, pentru a putea dezvolta ulterior business-uri mai mari.

Ultimele Stiri
abonare newsletter