Economie

Încă 4 zile: cumperi mașină fără să o treci pe numele tău, înmatricularea va fi suspendată

Din 20 mai intră în vigoare o nouă lege: cumpărătorii care au achiziționat o mașină second-hand sunt nevoiți să o treacă pe numele lor în termen de 90 de zile, altfel, se suspendă înmatricularea. Ce înseamna asta, de fapt?

Legea se referă la tranzacțiile care vor urma după data de 20 mai nu și la cele care au avut loc până acum, deoarece acestea nu sunt trecute într-o bază de date care să-i spună unui polițist rutier când a fost cumpărată acea mașină și dacă au trecut sau nu 90 de zile. Adică, dacă tu conduci acum un BMW 325i din anul 2001 pe care nu l-ai trecut pe numele tău să nu plătești 900 de lei anual impozit, nu ai probleme momentan, scrie 4tuning.ro.

De acum încolo, lucrurile vor sta altfel, astfel încât cumpărătorii să fie obligați să-și treacă mașinile pe numele lor, în special să fie luate în evidență la finanțe. Dar cum se vor identifica acele vehicule care au fost cumpărate, dar nu au fost trecute pe numele unui nou proprietar în termen de 90 de zile, cum spune legea?


Până când se vor publica normele de punere în aplicare a legii, am ajuns la o singură concluzie. Există trei variante prin care șoferii care conduc o mașină ce nu este pe numele lor pot fi identificați de Poliția Rutieră.

1 - Verificarea înscrisului din certificatul de înmatriculare "înstrăinat către..."


Și acum, dacă erai prins cu un vehicul în al cărui certificat de înmatriculare era scris de vânzător "înstrăinat către X la data Y", polițistul își putea da seama dacă acea mașină a fost înstrăinată și nu a fost trecută pe numele noului proprietar în termen de 90 de zile, iar talonul trebuia reținut și șoferul amendat. Însa nu intra în vigoare treaba cu automobilul cu înmatriculare suspendată. Adică, de acum, dacă ești prins conducând o mașină pe al cărei talon scrie așa ceva, cu o dată de înstrăinare mai veche de 90 de zile, rămâi fără talon, fără plăcuțele de înmatriculare și nu mai poți mișca automobilul de acolo decât cu platforma. Plus ditamai amenda.

2 - Raportarea la unitatea fiscală de care aparții


Când cumperi o mașină, vânzătorul trebuie să menționeze la eliberarea certificatului de radiere numele noului cumpărător. De acum înainte este posibil ca transcrierea fiscală să se facă automat către cel menționat de vânzător în actul de vânzare-cumpărare, în termen de 90 de zile. Adică, la unitatea financiară a cumpărătorului se trimite o mențiune, cum că X a cumpărat o mașină, iar dacă în 90 de zile cumpărătorul nu vine ca să finalizeze procedura de luare în evidență, unitatea financiară va trimite o informare la poliție cum că acea mașină cu acel număr de înmatriculare are înmatricularea suspendată.

3 - Bază de date comună Poliție - Fisc


Până acum, chiar dacă aveai un automobil cumpărat cu bună credință de la cineva și nu-l treceai pe numele tau ca să eviți plata impozitului anual uriaș, la motorizările mari, Poliția Rutieră te oprea, te verifica, dar habar nu avea că tu nu ai plătit de 10 ani impozit la acea mașină înmatriculată în România, mai ales dacă în talon nu era completată rubrica "înstrăinat către...". De acum, lucrurile se pot schimba. Și anume, am putea vedea o centralizare a bazelor de date, Poliția Rutieră cu Fiscul. Mai precis, atunci când ești oprit pentru control de rutină, când âi se va verifica ITP-ul, asigurarea, permisul și așa mai departe, se poate face și o interogare ca polițistul să vadă dacă mașina ta e trecută pe rol. Poliția ar putea să-și dea seama imediat dacă tu ai cumpărat o mașină și nu ai trecut-o pe numele tău, în acte figurând altă persoană și mașina fiind de fapt radiată de la financiar de acea persoană.

Indiferent de variantă, abia așteptăm să vedem cum își va da seama Poliția Rutieră dacă tu conduci o mașină cumpărată și netrecută pe numele tău sau doar una împrumutată de la un prieten.

Ultimele Stiri
abonare newsletter