Economie

Grâu mai mult, dar pâine la fel de scumpă

<p><img src="documente/stories/08_august/18_ziua/08 brutarie paine.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Şansele ca producţia record de grâu obţinută anul acesta în România să determine scăderea preţului pâinii sunt infime, conform producătorilor de pâine.</p>

 

Legea economiei de piaţă conform căreia creşterea ofertei determină scăderea preţului nu se aplică şi în cazul recoltei de grâu din acest an.


Agricultorii sunt hotărâţi să ţină la preţ, iar producătorii de pâine se văd nevoiţi să înregistreze cheltuieli de achiziţie a materiei prime la acelaşi nivel ca până acum.

Producţia de grâu şi secară obţinută de pe 99% din suprafaţa recoltată a depăşit 7,127 milioane de tone, fiind cu 6% mai mare faţă de producţia estimată pentru 2011, de 6,712 milioane de tone, potrivit datelor centralizate la data de 10 august de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).


Atitudine speculativă a agricultorilor?

“Consider că ceea ce întâlnim acum pe piaţă este o atitudine speculativă. Probabil că se doreşte depozitarea grâului până în ianuarie, când preţul creşte.Oamenii s-au obişnuit cu un preţ mare şi nu vor să îl scadă. Chiar acum suntem în tratative cu un producător din Carei care nu vrea să vândă mai jos de 1 leu/kg”, a declarat pentru monitorul Nicolae Chiorean , proprietarul Panemar.


Pe de altă parte, proprietarii culturilor de grâu justifică preţul prin creşterea cheltuielilor.

“Preţul grâului nu ar trebui să scadă pentru că au crescut cheltuielile cu exploatarea, de la preţul îngrăşămintelor până la salariile angajaţilor. Un preţ rezonabil, care să acopere cheltuielile, este situat între 0,80 de bani şi 1 leu pe kilogram. Oricum, faţă de iarnă, când era 1 leu şi 20 de bani a scăzut”, a declarat Laurenţiu Tör, deţinătorul unei exploataţii de grâu din Valea Arieşului.


Şanse să cumpărăm pâine mai ieftină

Scăderea preţului la pâine pare să aibă o probabilitate foarte mică. Spaţiile de depozitare insuficiente ar putea totuşi să determine producătorii să vândă mai ieftin. “O şansă de scădere a preţului ar fi peste o lună când se recoltează floarea soarelui şi porumbul, dacă producătorii vor fi nevoiţi să elibereze spaţiile din hambare pentru a depozita aceste recolte”, a mai menţionat proprietarul Panemar.


Nivelul cu care va scădea preţul este, totuşi, determinant. „Doar dacă se va înregistra o scădere semnificativă a preţului grâului se va ieftini pâinea. În opinia mea, consumatorul final va stabili preţul, prin dispnibilitatea sau indisponibilitatea de a plăti o anumită sumă pentru pâine”, a declarat pentru monitorul Petrică Costin, director general Oncos.

Producătorii de pâine, în dificultate

Creşterea cheltuielilor cu serviciile şi personalul a dus la scăderea profitului producătorilor de pâine, a mai menţionat Nicolae Chiorean , proprietarul Panemar. Un exemplu de trecere pe pierdere este compania din sectorul de morărit şi panificaţie Boromir Prod Buzău (Spicul), care a înregistrat în primul semestru al acestui an pierderi de aproximativ 451.000 lei, faţă de un profit net de 780.755 lei, potrivit informaţiilor financiare transmise Bursei de Valori Bucureşti. Producatorul din panificație a avut pierderi în ciuda majorării cifrei de afaceri cu 40,8%, până la 72,8 milioane lei. Veniturile totale au crescut cu 25,13%, până la 87,9 milioane de lei, iar cheltuielile s-au majorat cu 27,7%, situându-se la 88,0 milioane lei.

Producţia de grâu pe Cluj

Deşi judeţul nu este unul cerealier, un procent foarte mare dintre terenuri fiind destinat păşunatului, Clujul a obţinut o recoltă de 35.490 de tone de grâu de pe o suprafaţă de 10.500 de ha. Media este de 3.874 kg/ha, comparativ cu 3.174 anul trecut, producţie recoltată însă, de pe o suprafaţă de 14.600 de ha, conform Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală Cluj.

Recolta obţinută nu ar trebui, însă, considerată ca fiind de excepţie, în opinia lui Laurenţiu Tör, deţinător exploataţie de grâu din Valea Arieşului. „Producţia a fost bună, însă nu extraordinară, noi am obţinut în medie 4.580 de kg/ha, dar am avut ani în care s-au obţinut 5.000 de tone. Iarna a fost într-adevăr bună, însă primăvara secetoasă”, a explicat Tör.

abonare newsletter