Economie

Agricultorii din Cluj sunt printre cei mai bine plătiţi din ţară

<p />Un agricultor clujean primeşte în medie 1.237 de lei lunar.

Salariul agricultorilor clujeni este cu 140 de lei mai mic decât cel al sibienilor, aflaţi pe locul I în topului judeţelor realizat în funcţie de salariul mediu încasat de agricultorii români. Cei mai prost plătiţi sunt agricultorii din Covasna, ale căror salarii medii se învârt în jurul a 800 de lei lunar.

Surprinzător, salariile agricultorilor nu sunt mai mari în zonele cu potenţial agricol mai mare sau unde sunt înregistrate producţii mai mari. Astfel, Clujul se poziţionează înaintea judeţelor în care o mare parte din populaţie lucrează în agricultură. Un alt astfel de exemplu este Vâlcea, situat este pe a patra poziţie în topul naţional al salariilor încasate de agricultori, chiar dacă cea mai mare parte a populaţiei ocupate activează în domeniul serviciilor, spre deosebire de judetele Olt şi Mehedinţi, unde cea mai mare parte a populaţiei se ocupă cu agricultura. Olt este pe locul 13, în timp ce Mehedinţi este pe poziţia 39.


De asemenea, nici Câmpia Bărăganului, renumită pentru bazinul ei agricol, nu excelează la capitolul financiar, fermierii din Brăila fiind pe poziţia 27 după leafa pe care o primesc, cei din Ialomiţa pe locul 28, iar cei din Călăraşi pe 38.

abonare newsletter