Economie

Euro a “tras” în jos aproape toate monedele

<p />Cursul de schimb a încheiat şedinţa interbancară de ieri la 4,2740 - 4,2770 lei/euro, paritate cu 0,2 bani sub ultimele cotaţii de vineri, într-o piaţă cu volume reduse de tranzacţionare, unde uşoara întărire a leului a fost susţinută de transferuri în numele clienţilor comerciali.

Euro s-a depreciat ieri în raport cu dolarul şi francul elveţian după datele privind încetinirea economiei Germaniei în al doilea trimestru, la 0,1%, sub estimările analiştilor, de la 1,3% în primele trei luni.

Deprecierea euro în raport cu dolarul şi francul elveţian a dus, indirect, şi la deprecierea monedelor statelor din regiune în faţa euro.


Cursul de referinţă pentru francul elveţian anunţat ieri de Banca Naţională a României a scăzut puternic, pentru a doua şedinţă consecutiv, cu 9,33 bani, la 3,7993 lei/franc, sub influenţa mişcărilor de pe pieţele internaţionale din şedinţa de luni, când piaţa locală a fost închisă.

Aprecierea leului a fost determinată indirect de speculaţiile că Banca Naţională a Elveţiei va interveni pentru a tempera aprecierea monedei prin stabilirea unei ţinte a cursului.


BNR calculează cursul de schimb leu/franc în funcţie de parităţile euro/franc şi leu/euro.

Rata oficială pentru euro/leu a coborât cu 0,78 bani, la 4,2706 lei/euro.


Leul s-a apreciat ieri şi în raport cu dolarul american, paritatea oficială coborând cu 3,84 bani, la 2,9673 lei/dolar, de la nivelul afişat vineri, de 3,0057 lei/dolar.

abonare newsletter