Economie

Google cumpără Motorola Mobility împreună cu cele 25.000 de patente

<p /><img src="documente/stories/08_august/17_ziua/08 motorola-triumph-android-os.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Google cumpără Motorola Mobility Holdings pentru circa 12,5 miliarde de dolari, preluare care îi conferă acces la patente în domeniul tehnologiei wireless, necesare pentru a concura mai eficient cu Apple pe piaţa smartphone.

Motorola Mobility deţinea la data achiziţiei aproximativ 25.000 de patente de care Google va putea profita de acum înainte.

Preţul convenit, de 40 de dolari pe acţiune, este cu 63% peste cotaţia înregistrată de titlurile Motorola la închiderea tranzacţiilor de vineri de la bursa din New York.


Acţiunile Motorola au crescut cu 59% în urma anunţului, în timpul tranzacţiilor electronice premergătoare deschiderii bursei new-yorkeze.

Google, al cărui sistem de operare Android este instalat pe telefoane fabricate de Motorola Mobility şi companii precum Samsung Electronics, a obţinut astfel patente necesare să concureze mai eficient iPhone-urile Apple.


La începutul acestei luni, Google nu a reuşit să cumpere mii de patente de la compania falimentară Nortel.

Directorul juridic al Google, David Drummond, a acuzat Microsoft, Apple, Oracle şi alte companii că s-au coalizat pentru a împiedica ascensiunea Android, prin achiziţia de pantente.


Tranzacţia va fi finalizată la sfârşitul lui 2011 sau începutul anului viitor, iar Motorola Mobility va fi condusă ca o afacere separată.

Motorola Mobility a înregistrat în 2009 pierderi de 1,2 miliarde dolari, iar anul trecut a obţinut profit operaţional de 76 milioane dolari. Explicând de ce a ales Motorola, Google  a menţionat într-un comunicat de presă că această companie are 80 de ani de istorie, a inventat telefonul mobil acum trei decenii, iar în 2008 a decis să utilizeze Android în toata gama de telefoane, fiind printre primele companii mari care au adoptat sistemul.

abonare newsletter