Economie

Recolte bogate în judeţ

<p />Judeţul Cluj are o producţie agricolă bună în acest an la păioase, recolte bogate fiind estimate şi la porumb, sfecla de zahăr, floarea soarelui şi soia, în timp ce cultivatorii de legume au reuşit să asigure necesarul pentru pieţele locale agroalimentare.

Directorul adjunct al Direcţiei Agricole şi de Dezvoltare Rurală (DADR) Cluj, Iuliu Suătean, a declarat astăzi, că, deşi judeţul Cluj nu este un mare producător de grâu, în acest an fiind cultivate doar 10.500 de hectare - în scădere faţă de anii trecuţi - recolta din 2011 este estimată la 3.500 de kilograme la hectar, cu un total de 35.750 de tone.
”'Grâul recoltat până la această dată în judeţul Cluj este de o foarte bună calitate. Se cultivă soiuri străine şi româneşti, cele autohtone fiind produse la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricola din Turda, nu şi la Staţiunea Fundulea de lângă Bucureşti. Specialiştii de la Turda au produs seminţe de grâu de foarte bună calitate pentru zona colinară a judeţului Cluj”, a spus directorul Iuliu Suătean. Acesta a adăugat că rapiţa a fost deja livrată spre unităţi procesatoare din Ungaria, iar cantităţi mari de tutun vor fi destinate exportului. Reprezentantul DADR a arătat, totodată, că şi în sectorul legumicol sunt producţii mari, lucru sesizabil prin abundenţa de produse de pe piaţă. La fructe a fost un an bun la cireşe, pomicultorii locali reuşind să facă şi export, informează Agerpres.

Suprafaţa agricolă a judeţului Cluj este de 427.273 de hectare din care 182.736 de hectare sunt teren arabil, 154.059 - păşuni, 85.729 - fâneţe, 906 - livezi pe rod, iar 184 de hectare sunt destinate viticulturii.

abonare newsletter