Economie

Hidrocentrala de la Tarnița – Lăpuștești, investiție „la firul ierbii” de peste un miliard de euro

<p><strong> </strong></p> <p><strong> </strong></p> <p><img src="documente/stories/07_iulie/27_ziua/foto monitorul.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Clujul va deveni un nod energetic esențial pentru zona de Nord-Vest a țării după realizarea hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești, o investiție de peste un miliard de euro și care va genera 1,65 TWh anual.</p>

Valorifică potențialul hidro al zonei

Potenţialul hidroenergetic al României reprezintă o alternativă durabilă de dezvoltare a sectorului energetic, iar zona Clujului prezintă avantajul de a deţine acumulări importante de apă. Valorificate la capacitate maximă, ele pot transforma această zonă într-un nod regional esenţial.


Proiectul de construcție a hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești își propune tocmai acest lucru : să exploateze zona acumulării existente de la Tarnița în folosul întregii regiuni de Nord-Vest a țării, unde există un deficit de generare de energie.

Proiectul este esenţial în contextul existenţei unui portofoliu în creştere continuă cu producţie necontrolabilă, care impune instalarea de capacităţi de echilibrare suplimentare, ce vor fi retribuite pe pieţe de servicii tehnologice de sistem, pieţe de capacităţi, dar şi pe piaţa de echilibrare.  Hidrocentrala va deveni un furnizor important de servicii de sistem în România şi, eventual, în câteva ţări vecine.


Valoarea investiţiei „la firul ierbii” (adică o investiție complet nouă) depășește un miliard de euro fără TVA, sumă la care se va adăuga și investiția necesară racordării la sistemul energetic național – ați 135 de milioane, fără TVA, sumă ce va fi inclusă în planul de investiții al SC Transelectrica SA.

Locuri de muncă, drumuri și creștere economică


Beneficiile zonei și nu numai rezultate din acest proiect sunt multe, de la noi locuri de muncă și consolidarea infrastructurii în zonă la creșterea economică a regiunii.

La nivel social, investiţia de la Tarniţa-Lăpuşteşti va genera un număr important de locuri de muncă şi implicit creşterea nivelului de trai în zonă. Un vârf de angajări va fi atins în prima etapă de construcţie (primii 5 ani) - peste 4000 de locuri de muncă. Vor fi realizate investiţii importante pentru îmbunătăţirea căilor de acces spre localitatea Lăpuşteşti, prin construirea noului drum ce va asigura legătura din drumul existent pe malul lacului Tarniţa cu zona platoului superior sau modernizarea reţelei de drumuri existente în zonă.


La nivel economic, dincolo de valoarea considerabilă a investiţiei, proiectul va contribui la acoperirea necesarului de rezervă secundară, rezervă terţiară rapidă, consum dispecerizabil şi alte servicii tehnologice de sistem, precum şi de energie de echilibrare generat de penetrarea unor importante capacităţi eoliene în sistemul energetic naţional. Acest obiectiv va permite optimizarea funcţionării grupurilor energetice cu puteri unitare mari, de genul celor nucleare sau termoelectrice. Realizarea acestui proiect va contribui semnificativ la dezvoltarea economică a ţării, dar şi a zonei situate în apropierea oraşului Cluj-Napoca.

La 30 km de Cluj


Centrala cu acumulare prin pompaj (“CHEAP”) Tarniţa-Lăpuşteşti se va construi la 30 km amonte de Cluj-Napoca, pe valea râului Someşul Cald, în versantul stâng adiacent lacului de acumulare Tarniţa- existent, ce va deveni acumularea inferioară. Acumularea superioară se va realiza pe zona platoul Lăpuşteşti, la o altitudine de cca 1.085 de metri. Accesul către platoul Lăpuşteşti se va face prin localităţile Mărişel, Căpuşu Nou, Râşca, Lăpuşteşti.

Centrala va avea 4 grupuri reversibile turbină-pompă cu puteri unitare de 250 MW. Acumularea inferioară va fi lacul de acumulare Tarniţa (existent), în timp ce acumularea superioară de tip polder de 10 milioane metri cubi va fi realizată ca parte a noii investiţii. Se estimează că noua centrală va genera în jur de 1,65 TWh anual.

Durata estimată a construcției este de 5-8 ani, cu începere din 2017.

Conform calendarului stabilit, depunerea ofertelor angajante din partea investitorilor  este preconizată să aibă loc în perioada septembrie-octombrie 2011, selectarea de investitori pentru etapa de negociere a acordului investitorilor fiind estimată pentru  intervalul octombrie – decembrie 2011.

Ultimele Stiri
abonare newsletter