Economie

Studenţii iau startul în maratonul chiriilor

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/27_ziua/08 chirii.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Odată ce locul la facultate este confirmat, studenţii întâmpină o altă provocare – găsirea unei chirii.

Deoarece săptămâna aceasta se face confirmarea locurilor la majoritatea facultăţilor din cadrul universităţilor de stat din Cluj-Napoca, care au, de altfel, şi cel mai mare număr de studenţi, se dă startul şi la contractarea închirierii spaţiilor de locuit.

Cu cât mai repede se semnează contractul, cu atât mai mic este preţul de închiriere. “Din cauza faptului că mulţi dintre studenţi amână găsirea unei locuinţe până în ultimul moment, în stilul specific românesc, preţurile cresc începând din august, până la sfârşitul lunii septembrie, influenţate fiind de cerere, cu sume între 20 şi 50 de euro, reprezentând 10-15% din preţul cerut în celelalte luni ale anului”, a declarat pentru monitorul Raul Gavrilă, reprezentant al agenţiei imobiliare clujene Welt Imobiliare. Totodată, oferta redusă din perioada apropiată începerii anului universitar scade şansele de a contracta o locuinţă care să aibă o calitate bună. “Cei mai grăbiţi sunt studenţii străini care încep căutările pentru găsirea unei chirii în luna iulie”, a precizat şi Roxana Gavrilă, consultant imobiliar al agenţiei Edil.


Modificări faţă de anul trecut

Dacă anul trecut preţul locuinţelor date spre închiriere s-a diminuat din cauza crizei economice, care a determinat scăderea numărului de clienţi, precum şi reducerea bugetului alocat pentru chirie, anul acesta, pe fondul creşterii economice slabe, preţul apartametelor date spre închiriere nu s-a modificat. “Ceea ce este diferit în privinţa ofertei este calitatea. Mulţi dintre deţinătorii apartamentelor clasice au făcut modernizări resimţind puternic concurenţa spaţiilor noi de locuit date în folosinţă”, a mai menţionat Raul Gavrilă.


Preţurile apartamentelor

Suma cerută de proprietari pentru închirierea unei locuinţe diferă în funcţie de zonă, de condiţiile oferite şi de numărul camerelor. Astfel, “pentru apartamentele cu o cameră preţurile variază între 180 de euro, în cartierele Mărăşti sau Mănăştur şi 230 de euro în centru. Pentru un apartament cu două camere suma cerută este cuprinsă între 200 şi 300 de euro, dar poate ajunge chiar la 500 de euro pentru spaţii centrale, ultrafinisate, cu parcare subterană şi alte facilităţi. Apartamentele cu trei camere îi costă pe chiriaşi între 280 şi 400 de euro lunar, iar apartamentele cu patru camere între 300 şi 500 de euro”, a declarat pentru monitorul reprezentanta Edil Imobiliare. Majoritatea studenţilor sunt dispuşi să achite sume care se apropie de limita minimă a preţurilor: 180 de euro pentru o cameră, 250 de euro pentru două camere, 300 de euro pentru trei şi 350 de euro pentru patru camere, a mai precizat Roxana Gavrilă.


Cele mai căutate zone rămân Gheorgheni şi Zorilor datorită faptului că Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, respectiv Facultatea de Medicină, sunt localizate în aceste cartiere.

Probleme întâmpinate de către studenţi


Din cauza sumelor limitate de care dispun, mulţi studenţi sunt nevoiţi să împartă camerele în care locuiesc, iar dacă nu au niciun coleg sau prieten care să stea cu ei, începe o altă etapă de căutare – anunţul “caut coleg/ă de cameră”.

„De două săptămâni caut şi încă nu am reuşit să găsesc colegă de cameră, voi fi nevoită să mă mut singură şi voi continua după aceea căutările”, a precizat Alina H., studentă în anul 3 la Facultatea de Ştiinţe Politice.


Nu doar găsirea unui coleg de apartament constituie o problemă. “Studenţii trebuie să fie conştienţi de riscurile la care se expun atunci când aleg să locuiască cu persoane pe care nu le cunosc. Ei trebuie să deţină un minim de informaţii despre persoana cu care locuiesc, pentru a se putea realiza identificarea de către poliţie în cazul săvârşiri unor infractiuni precum cea de furt”, a declarat pentru monitorul Inspectorul de poliţie Alma Breharu-Bruja.

Ultimele Stiri
abonare newsletter