Economie

Fermierii clujeni au primit subvenții de peste 33 de milioane de euro pe 2016

Plățile pe anul trecut se vor încheia 100%, la nivelul județului, până la sfârșitul lui aprilie, potrivit directorului APIA Cluj.

Fiecare fermier din Cluj a luat, în medie, 1.100 de euro subvenție pentru Campania 2016, suma totală trecând de 33 de milioane de euro la nivelul județului.

Banii primiți de fermierii clujeni de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură au fost mai mulți în ultima campanie față de 2015, în schimb numărul beneficiarilor a scăzut.


Se cultivă suprafețe tot mai mari

Numărul persoanelor care fac agricultură la nivelul județului este mai mic, însă vestea bună este că vorbim de lucrarea unor suprafețe tot mai mari de teren, semn că agricultura începe să se facă mai performant și la nivelul județului.

“Sumele au fost mai mari față de 2015, dar fermierii ca și număr au fost mai puțini. În schimb, suprafața solicitată și eligibilă la plată a fost mai mare pentru că au început să-și comaseze terenurile. Este important să micșorăm numărul de fermieri și să mărim suprafața eligibilă la plată. În 2013 aveam 38.000 de fermieri, acum avem puțin peste 30.000, iar suprafața solicitată la plată a crescut cu peste 20.000 de ha. Cei care erau în vârstă sau nu puteau să-și lucreze terenurile le-au dat în arendă, plus că marii fermieri s-au extins. E vorba de proprietatea privată unde au fost mișcări, pentru că pășunile comunale și terenurile care aparțin de primării suprafețele au rămas aceleași”, explică, pentru Monitorul de Cluj, Adrian Zaharia, director executiv APIA.


99% dintre fermieri și-au primit banii pe 2016

Doar 1000 de agricultori, dintre cei peste 30.000 care au trebuit să încaseze bani de la APIA nu au încasat încă subvențiile.

„Plata finală pentru Campania 2016 are deadline până pe 31 martie, mai sunt în acest moment sub 1.000 de fermieri care nu și-au primit banii, în general au dosare cu probleme. Sunt câteva dosare pe care nu le vom putea plăti deoarece sunt date de detecție și nu avem încă rapoartele de control, dar vom fi peste 99% cu plățile încheiate. În luna aprilie, vor fi efectuate plățile 100%”, explică Zaharia.


Subvențiile din agricultură, miliarde de euro în total

Până la data de 22 martie, adică miercuri dimineață, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a autorizat la plată pentru Campania  2016 suma totală de 1,368 miliarde euro la nivel național, și peste 33 de milioane la nivelul județului.

Defalcat pe categorii, pe Cluj, suma s-a împărțit astfel: FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) – 24 milioane de euro. Aici intră în schemele de paltă din fonduri europene (SAPS, Înverzirea, Plata redistributivă sau Plata pentru tineri fermieri), dar și sprijinul cuplat pentru sectorul zootehnic și vegetal (acesta din urmă nu a fost încă achitat!); FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) + cofinanțare de la BN1 (Bugetul Național) – suma de 4,3 milioane de euro. Aici avem ANT-urile pentru sectorul vegetal și pentru cel zootehnic; BB 4,4 milioane euro.


La nivel național au fost autorizați la plată 772.902 fermieri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter