Economie

Clujenii au datorii tot mai mari la bănci

<p />Restanţele la plata creditelor în lei au crescut în judeţul Cluj, în luna iunie a acestui an, cu 63,3 milioane de lei faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Tot creştere înregistrează şi restanţele la creditele în valută, de 239,6 milioane de lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Astfel, anul trecut, în luna iunie, clujenii aveau restanţe la bănci de circa 547,5 milioane de lei, iar acum valoarea restanţelor a crescut la circa 850 de milioane de lei.

Totodată, suma creditată de către agenţii economici clujeni a crescut de la 1.525 milioane în iunie anul trecut, la 1.654 milioane anul acesta, în timp de creditele populaţiei au scăzut de la 1.315 milioane de lei la 1.248,1 milioane de lei. Schimbările susţin afirmaţia lui Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, care sugera într-o declaraţie faptul că bancile ar trebui să se reorienteze dinspre creditarea de consum, care nu are cum sa crească, pentru ca populaţia, care a fost solvabilă şi bancabilă, deja a luat credite, şi să se orienteze către producţie şi către firme.


La nivel naţional, creditele în lei ale populaţiei şi firmelor erau în valoare de peste 79,2 miliarde lei, din care 8,6 miliarde lei reprezentau credite restante. Populaţia avea credite în moneda naţională în valoare de 35,43 miliarde lei. Pe de altă parte, creditele în valută totalizau 136,18 miliarde lei, din care restanţele înregistrau 10,77 miliarde lei. Creditele populaţiei în valută erau în valoare de 66,75 miliarde lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter