Economie

România poate fi atractivă pentru investitori

<p />România poate fi o destinaţie atractivă din punct de vedere al investiţiilor străine, existând premisele pentru o creştere consistentă a PIB, cred investitorii străini.

Potrivit acestora, rezolvarea problemelor legate de infrastructură şi de privatizarea companiilor ar contribui la evoluţia pozitivă a economiei. “În ultimii doi ani, România a urmat acelaşi trend, de scădere, ca şi zona Europei Centrale şi de Est (în ceea ce priveşte investiţiile, n.r.). Remarcăm că cel puţin în primul trimestru tendinţa se scădere se menţine, dar suntem optimişti vizavi de perspectivele României de a se menţine în atenţia investitorilor. Avem încredere că România va reuşi să reintre pe trendul de creştere economică, fapt important pentru investitori”, a declarat ieri secretarul executiv al Consiliului Investitorilor Străini (CIS), Doina Ciomag, citată de Mediafax. În opinia sa, alt lucru care dă încredere investitorilor este stabilizarea fiscală, urmare a acordurilor cu FMI şi UE. “Acestea dau încredere investitorilor că se întâmplă lucruri bune în mediul de afaceri. De asemenea, amendarea legislaţiei muncii este un element important în calculele investitorilor”, a adăugat Ciomag.

Pentru a avea o creştere economică susţinută, CIS a făcut o serie de recomandări autorităţilor, printre care rezolvarea problemelor legate de infrastructură, agricultura, piaţa de capital şi companiile de stat.


La rândul său, Sorin Vasilescu, directorul Direcţiei pentru investiţii din cadrul Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS), a arătat că în continuare cota unică este un element de atragere a investitorilor, alături de scăderea plafonului de acordare a ajutoarelor de stat de la 30 milioane de euro, respectiv 100 milioane de euro, la 5 milioane de euro.

În primele cinci luni ale anului investiţiile străine directe au totalizat 799 milioane de euro, în scădere cu 23,3% faţă de perioada similară din 2009.

Ultimele Stiri
abonare newsletter