Economie

Grecia spulberă tot în topul preferinţelor clujenilor pentru vacanţa de vară

Atentatele din Turcia i-au speriat pe o parte dintre cei în căutarea unei destinaţii de vacanţă pentru vara 2017 şi i-au îndreptat spre “tărâmul zeilor”

Cererea pentru vacanţe în Grecia a ajuns la un “maxim istoric”, potrivit reprezentanţilor agenţiilor de turism.

Mulţi dintre clujeni au profitat deja de ofertele early-booking pentru a-şi face rezervări pentru concediul din această vară.


“Vinovate” pentru migrarea turiştilor dinspre alte destinaţii înspre Grecia sunt fie costurile mai mari pentru unele dintre destinaţii, fie riscul de atentate pentru unele zone.

“Cea mai cerută destinaţie a fost Grecia, nu a contat varianta: individual, cu avionul, cu autocarul. A fost mult mai cerută decât în alte sezoane, deoarece este considerată destinaţie mai sigură, dar şi pentru că are tarife mai accesibile decât Spania sau Italia”, a explicat pentru Monitorul de Cluj, Laura Săuca, consultant turism în cadrul agenţiei Alis Holidays.


Turcia, nu a fost scoasă din variante

“Ţara sultanilor” este pe locul doi în topul preferinţelor clujenilor, potrivit reprezentantei Alis Holidays.

“Piaţa turistică din Turcia şi-a dat drumul puţin mai greu, dar datorită faptului că este linişte acum, lumea prinde curaj, nu are o frică anume. Ce le oferă unităţile de cazare din Turcia nu se oferă niciunde altundeva, all inclusive este conceptul lor şi este preferat de publicul din România”, confirmă şi Jolanda Batinas, director general Blue Travel.


Nu toţi clujenii iau în serios atenţionările

“În vara aceasta vom pleca tot în Turcia. Am mai fost acolo. Am un băieţel de trei ani, iar serviciile pentru copii sunt impecabile, nu este hotel fără spaţiu de joacă, iar mâncarea este iarăşi foarte OK”, spune Gabriela Vintea.

Cu toate că nu au mai fost atentate recente, Ministerul Apărării Naţionale actualizează permanent alertele de călătorie pentru Turcia. Ultima actualizare a fost luni.


 “Având în vedere că situația de securitate din Turcia se menține instabilă, cu precădere în aria capitalei Ankara și a orașului Istanbul, MAE reiterează avertismentul adresat cetățenilor români aflați sau care se deplasează în această țară de a rămâne extrem de precauți și vigilenți, evitând implicarea în orice manifestații sau alte evenimente publice care ar putea degenera în violențe. MAE recomandă cetăţenilor români care se deplasează în oraşul Istanbul să manifeste prudenţă sporită şi să evite zonele aglomerate, în special cele frecventate de cetăţeni străini”, transmite ministerul.

Ce destinaţii mai sunt în top


Potrivit datelor Eximtur, topul celor mai vândute destinaţii externe în 2016 a inclus Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania, la mare căutare fiind şi programele de tip croazieră. Cu toate că destinaţia Turcia, cea mai importantă ca volum de vânzări până în 2015 a scăzut,  volumul de vânzări pentru destinaţii externe al Eximtur  a depăşit 11,5 milioane de euro, având o uşoară creştere faţă de anul precedent.

„Turismul intern va creşte şi în 2017, mai ales dacă se vor acorda voucherele de vacanţă promise bugetarilor. Estimăm, de asemenea, că se vor relansa mult şi unele destinaţii externe. Spania, Grecia, Croaţia, Slovenia, Italia vor fi în top, va continua să crească numărul turiştilor care aleg croaziere, programe de vacanţă la munte, în Austria, Germania, destinaţii exotice sau destinaţii mai speciale, precum Islanda, Danemarca, Finlanda sau Rusia. Dacă totul se desfaşoară normal, şi Turcia, destinaţie pentru care au crescut solicitările în perioada de Early Booking în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, are şanse să redevină principala destinaţie externă ca volum vânzări”, declara Lucia Morariu, directorul Eximtur, la începutul anului.

Tot mai mulţi clujeni pleacă în vacanţă de Paşte

Paştele nu mai este o sărbătoare petrecută exclusiv în familie, cum era pe vremuri. Tot mai mulţi clujeni aleg să plece în vacanţă şi nu doar pe plaiuri româneşti, respectând spiritul tradiţional, ci chiar şi în Turcia.

“În tot mai mare număr, turiştii aleg să plece de acasă de Paşte, nu neapărat peste hotare. În ţară caută hoteluri sau pensiuni care oferă program special dedicat acestei sărbători, spre exemplu, vopsesc ouăle. Totodată şi hotelurile mai mari deja se axează pe programe de Paşte, cu mâncăruri tradiţioanale, dar sunt şi oferte pentru străinătate, Turcia, cu all inclusive, dar şi oferte la Hajdúszoboszló, unde se fac programe de Paşte mai ales că în acest an când cele două sărbători sunt în acelaşi timp”, spune directorul Blue Travel.

Potrivit acesteia, un sejur de 3-4 zile în Maramureş costă între 1200 şi 1500 de lei de persoană, iar un citybreak în străinătate nu are un preţ mai mare decât de obicei, respectiv 250-300 de euro, dacă transportul este cu avionul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter