Economie

Clujenii plătesc rate mai mari la locuințe decât bucureștenii, deși câștigă mai puțin decât aceștia. VEZI de ce!

Clujenii plătesc cele mai mari rate lunare la garsoniere și apartamentele de două camere, potrivit unei analize, realizată de un site de imobiliare.

„Astfel, chiar dacă salariul mediu net din Cluj este cu 18% mai mic decât cel din București, angajații clujeni plătesc rate cu 15% mai mari decât bucureștenii pentru achiziția aceluiași tip de garsonieră. În cazul achiziției unui apartament cu 2 camere, rata lunară plătită pentru un credit prin Prima Casă echivalează cu 47% din salariul mediu al unui angajat clujean, cu mult peste media Bucureștiului, de numai 34% din venitul lunar”, relevă studiul menționat.

Radu Georgescu, managing partner CFO Network, este de părere că salariul mediu în București este mai mare decât în Cluj deoarece sunt mult mai multe companii multinaționale care au sediul central în București. În opinia reprezentantului CFO Network, multe companii preferă Clujul pentru că are o infrastructură mai bună decât Capitala.


„La sediile centrale sunt angajați din top management care au salarii mari. Aceste salarii modifică media salariului net. Din punct de vedere economic, Clujul are o creștere accelerată comparativ cu Bucureștiul. Multe companii sunt atrase de Cluj deoarece infrastructura este mult mai bună decât în București. De asemenea, există percepția că universitățile din Cluj livrează absolvenți mai bine pregătiti comparativ cu universitățile din București”, citat de Republica.ro Radu Georgescu.

Pentru pozitii similare, salariul în Cluj a început să fie mai mare decât în București, iar acest lucru a dus la creșterea prețului pe metrul pătrat construit pentru locuințele din Cluj, mai spune Radu Georgescu.


 

abonare newsletter