Economie

Statul, prejudiciat cu 526 de milioane de euro de contractul cu Bechtel

526 milioane de euro - cu atât a fost păgubit statul român de contractul încheiat la începutul anilor 2000 de Compania de Drumuri cu americanii de la Bechtel, pentru construirea Autostrăzii Transilvania.

AutostradaTransilvania

Fostul ministru al Finanţelor Anca Dragu a confirmat existenţa acestui raport şi prejudiciul de 526 de milioane de euro. "Este un control început în 2013 şi a avut la bază o sesizare a Curţii de Conturi. A fost demarată inspecţia economico-financiară în anul 2013, dar a fost suspendată de vreo două ori în această perioadă . Controlul a fost reluat şi raportul a fost finalizat în decembrie 2016. Conform legii, a fost sesizat ANAF pentru acest prejudiciu, respectiv Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, pentru demararea procedurilor de recuperare a prejudiciului. Compania a contestat în instanţă această măsură, cât şi raportul. Din această sumă, 298 de milioane de euro reprezintă principalul iar diferenţa sunt accesoriile calculate la zi. MFP a acţionat, şi în acest caz, în spiritul creşterii eficienţei folosirii banului public şi e responsabil să facă aceste controale, rapoarte şi sesizări", a spus Anca Dragu, pentru Capital.

Contractul cu Bechtel a fost încheiat în 2003, în timpul guvernării lui Adrian Năstase, şi reziliat în 2013, când şef al CNADNR era Narcis Neaga, iar ministrul transporturilor era Dan Șova.


Raportul de inspecţie economico-financiară din cadrul Ministerului de Finanţe a fost făcut în scopul recuperării a 525.891.888 de euro, bani consideraţi prejudiciu adus statului român ca urmare a modului în care s-a derulat şi negociat - din 2003 şi până în 2013 - contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrăzii Transilvania.

Ultimele Stiri
abonare newsletter