Economie

Statul a cheltuit 1 miliard de euro pe contracte IT. Nu toţi banii au fost daţi pe merit

În perioada 2011 - 2015, statul a încheiat peste 1.100 de contracte IT, cu o valoare totală de 4,32 de miliarde de lei.

Statul a cheltuit 1 miliard de euro pe contracte IT. Nu toţi banii au fost daţi pe merit Statul a cheltuit 1 miliard de euro pe contracte IT. Nu toţi banii au fost daţi pe merit

Contractele mari, de zeci sau sute de milioane de lei, au fost câştigate aproape întotdeauna de aceleaşi 4 - 5 firme. Nu însă toţi banii au fost daţi pe merit, a declarat Dan Nechita, coordonatorul programului guvernamental GovITHub, într-o emisiune la Digi24: „O mare parte s-a dus fără merit și au fost un exercițiu de corupție, devalizare, de abonat la banul public și asta încercăm să schimbăm”. Spre exemplu, doar cele mai mari zece astfel de contracte au scos din vistieria statului aproape un miliard de lei.

Aproape 275 de milioane de lei a fost atribuit de Ministerul Mediului, pentru prima fază a sistemului informatic de management al apei. Acelaşi minister a plătit 134 de milioane de lei pentru un alt contract finanţat prin intermediul Programului Sectorial de Mediu.


Pe locul al treilea în top se află Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, care a dat aproape 130 de milioane de lei pentru mentenanţa şi extinderea sistemului informatic.

Printre instituţiile care au plătit sume mari pe sisteme informatice se mai află Imprimeria Naţională, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Institutul de Cercetare Dezvoltare în Informatică, SRI, Ministerul Sănătăţii şi STS.

Etichete: it aglomeratie
Ultimele Stiri
abonare newsletter