Economie

Centre de fitness pe banii statului

<p><img src="documente/stories/07_iulie/07_ziua/08 mircea mihestean imm-ur.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />45 de contracte au fost încheiate în regiunea de Nord Vest pentru înfiinţarea unor SRL-D-uri, iar două au primit deja şi finanţare.</p>

 

Programul guvernamental de sprijinire a tinerilor care îşi înfiinţează o afacere s-a dovedit a fi un real succes la Cluj.


Prin acest program, solicitanţii pot să îşi înfiinţeze un SRL –D (debutant), care prezintă o serie de avantaje. Dornici să câştige mai mulţi bani, clujenii au depus cereri pentru a fi incluşi în program, iar cifrele confirmă acest interes crescut.

„Tinerii manifestă un interes deosebit faţă de acest program guvernamental. La nivel naţional, până la data de 1 iulie erau înmatriculate 2.710 firme. În judeţul Cluj, până la data respectivă au fost înmatriculate 200 de firme şi ne clasăm astfel pe locul al doilea în ţară, după Bucureşti, unde sunt 240 de astfel de firme” a declarat Mircea Miheştean, directorul Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii (OTIMM) Cluj.


O facilitate importantă a acestui program este acordarea de către Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii a unei alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro echivalentul în lei, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri.

Pentru cofinanţare, majoritatea tinerilor întreprinzători au optat pentru credit bancar, garantat în proporţie de 80% de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii.


90 de planuri de afaceri în judeţ

„În momentul de faţă deşi suntem în proces de evaluare, la Oficiu avem înregistrate 226 de planuri de afaceri din care 90 sunt din judeţ. S-au evaluat 172 până în momentul de faţă, au fost aprobate 147. Au fost contractate 45 şi am reuşit să plătim două - unul la Cluj şi unul la Zalău. Cele două firme activează în acelaşi domeniu, e vorba de două centre de fitness”, a precizat Miheştean.


SRL-D au o serie de avantaje cum ar fi scutirea de la plata taxelor la Registrul Comerţului pentru înmatriculare sau scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru cel mult patru salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată.

abonare newsletter