Economie

Topul autorităţilor locale cu cele mai mari datorii. Pe ce loc este situat Clujul

Dacă la nivelul datoriilor pe judeţ, Clujul se află printre judeţele cu cele mai mici datorii, când vine vorba de municipii, Cluj-Napoca se află în top trei datornici cu arierate în valoare de 393 milioane lei.

Autorităţile locale din ţară înregistrează datorii, cu scadenţa mai mare de 90 de zile, în valoare de 88,4 milioane lei (19,8 milioane euro). Datele au fost publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi fac referire la arieratele contabilizate până la sfârşitul lunii februarie. Datoriile autorităţilor locale sunt în creştere cu 21% faţă de finalul anului trecut.

Pe lista datornicilor publicată de MFP se află autorităţi locale din toate judeţele. Clujul are datorii de 980.000 lei. Primăria din Chinteni înregistrează datorii de 220.000 lei, iar Primăria din Valea Ierii are arierate în valoare de 770.000 lei.


În topul datornicilor din ţară conduce detaşat judeţul Suceava cu arierate care se ridică la 8,27 milioane lei. Cea mai mare parte din datoriile acestui judeţ aparţin autorităţilor locale din municipiul Suceava (6,8 milioane lei).

Printre oraşele cu arierate neachitate la data scadentă se numără autorităţile locale din Sectorul 6 Bucureşti (5,9 milioane lei), Mangalia (5,5 milioane lei), Sectorul 5 Bucureşti (4,3 milioane lei), Buzău (3,2 milioane lei).


Cluj-Napoca, printre oraşele cele mai îndatorate

În luna martie, MFP a publicat o statistică a datoriilor înregistrate de oraşele reşedinţă de judeţ din ţară. Cluj-Napoca se afla pe locul trei în clasamentul datornicilor cu arierate în valoare de 393 milioane lei. Potrivit economica.net, cu o populaţie de 325.976 locuitori, fiecărui clujean îi revine o datorie de aproximativ 1.200 lei.

Locul I este ocupat de Bucureşti, cu o datorie totală de 6,6 miliarde lei, iar locul II revine municipiului Oradea, cu peste 469 milioane lei. Potrivit ultimelor date de la recensământul populaţiei din anul 2011, populaţia Bucureştiului se ridica la 1, 883 milioane de persoane. Deci, în medie, fiecare bucureştean este dator cu 3.500 de lei.

abonare newsletter