Economie

Joburi pentru specialişti, în ţări exotice

<p />Numărul ofertelor de muncă pentru specialiştii români în locuri precum Australia, Orientul Mijlociu sau Africa a crescut în ultima perioadă.

Românii care doresc să lucreze peste hotare au de ales din peste 26.000 de contracte de muncă în străinătate, pe portalul Tjobs.ro, iar ofertele de angajare sunt în creştere.

În luna iulie, agenţiile de recrutare îşi accentuează recrutările pe specialiştii români, spun reprezentanţii Tjobs.ro, care menţionează totuşi că există şi oferte de angajare pentru foarte joburi sezoniere şi necalificate.


Astfel, conform „Top 10 departamente cu oferte imediate de angajare”  realizat de Tjobs.ro, recrutorii profesionişti recrutează în primul rând pentru joburi specializate care necesită studii superioare şi/sau calificări (45,79 %). Interviuri de angajare se fac însă şi pentru joburile sezoniere (30,81 %) şi necalificate (23,40 %), deşi numărul acestora este în scădere cu aproape 38% faţă de începutul lunii mai, ceea ce înseamnă că recrutările pentru sezonul estival se mai fac doar pentru situaţiile de urgenţă (suplinire personal, suplimentare).

„În creştere sunt însă ofertele cu joburi specializate, cu o dublare a numărului total de poziţii vacante faţă de începutul lunii iunie 2011: inginerie (locul 1 cu 5.144 poziţii libere), personal medical şi sanitar (locul 2, cu 4.591 poziţii libere) şi transport (locul 7, cu 1.108 poziţii libere)”, se arată într-o analiză realizată de Tjobs.ro


În ceea ce priveşte ţările în care se poate pleca la muncă imediat, Marea Britanie cumulează aproape 30% din ofertele de angajare cu contracte de muncă, respectiv 7.831 de joburi vacante. Puternic din urmă vine însă Australia, care se poziţionează pe locul 2, cu 5.000 de joburi pentru specialişti români din toate domeniile de activitate. De asemenea, pentru românii interesaţi de contractele de muncă în ţări exotice, 430 de poziţii sunt vacante în Emiratele Arabe Unite (Abu Dhabi, Dubai). În plus, sunt disponibile şi locuri de muncă în Asia şi Oceania, Africa (25 de poziţii în Nigeria), America (74 de poziţii în Insulele Caraibe), dar şi în ţări precum Kuwait, Qatar, Oman, Afganistan, Irak sau Bahrain.

În luna iunie, românii au trimis 59.814 de CV-uri prin portalul Tjobs.ro pentru cele 40.537 de poziţii vacante. Marea Britanie rămâne cea mai căutată ţară printre cei care doresc să lucreze în străinătate, 23,78 % dintre aplicările online vizând joburi vacante în toate cele patru regiuni britanice. Au urmat apoi Spania (7.278 aplicări), Italia (6.934 aplicări), Germania (6.903 aplicări) şi Grecia (3.355 aplicări).

Ultimele Stiri
abonare newsletter