Economie

Grecia a votat planul de austeritate. ”Un masacru pentru muncitori”, acuză comuniştii.

<p />Planul de austeritate propus de guvernul elen şi adoptat de parlament le aduce grecilor tăieri de salarii, taxe şi impozite mai mari.

Parlamentarii greci – printre care şi un membru al opoziţiei - au votat planul de austeritate propus de guvern, care presupune tăieri de salarii, taxe şi impozite mai mari, ceea ce a dus la manifestări violente şi bătăi în stradă.

155 de parlamentari au votat pentru măsurile de austeritate, inclusiv un membru al principalului partid de opoziţie, Noua Democraţie (partid de dreapta), 138 au votat împotrivă - printre ei, şi un membru al puterii, doi s-au abţinut, iar 5 au menţionat că sunt prezenţi la vot. Premierul elen l-a exclus din partidul PASOK pe deputatul care a votat împotriva măsurilor de austeritate.


Planul de austeritate propus de guvernul elen şi adoptat de parlament le aduce grecilor tăieri de salarii, taxe şi impozite mai mari, dar prevede economii de 28,4 miliarde de euro şi privatizări masive, ce ar urma să aducă la buget 50 de miliarde de euro până în 2015.

Proiectul este contestat, însă, de sindicate, care au lansat marţi o grevă de 48 de ore, după luni în care veniturile au fost reduse şi în care rata şomajului a ajuns la peste 16%.


“Aceste măsuri sunt un masacru al drepturilor muncitorilor. Va fi cu adevărat un iad pentru muncitori. Greva trebuie să blocheze totul”, a declarat parlamentarul comunist Thanassis Pafilis.

Mii de manifestanţi protestau astăzi seară violent în piaţa din faţa Parlamentului împotriva măsurilor anti-criză.


Adoptarea acestor măsuri de austeritate este o condiţie pentru ca Uniunea Europeană şi FMI să deblocheze ultimele 12 miliarde de dolari din împrumutul de salvare de 110 miliarde alocat Greciei. De asemenea, oficialii europeni ar urma să finalizeze detaliile unui al doilea pachet de salvare, evaluat la circa 120 de miliarde de euro, împrumut care urmăreşte să ajute Grecia să îşi plătească datoriile până la sfârşitul anului 2014.

Ultimele Stiri
abonare newsletter