Economie

Salarii enorme la o companie de stat din Cluj

Cei 19 salariați pe care compania de proiect Hidro Tarnița din judeţul Cluj îi avea la finele anului 2015 au obținut anul trecut un salariu mediu lunar brut de 7.384 lei de persoană, determinat pe baza cheltuielilor cu salariile, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli al societății pentru anul 2015.

Bugetul companiei de stat a fost aprobat printr-un ordin comun al ministrului Energiei, Victor Grigorescu, al ministrului Finanțelor Publice, Anca Dragu, și al ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Claudia Costea, și publicat în Monitorul Oficial din 13 ianuarie 2016.

Astfel, un salariat a avut, în medie, un câștig lunar brut de 7.564 lei, determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială, și de 7.384 lei, determinat pe baza cheltuielilor cu salariile. La finele anului 2015, compania avea 19 salariați, iar numărul mediu pentru anul trecut al angajaților a fost de 16.


Reprezentanții Ministerului Energiei au precizat, la solicitarea Agerpres, că angajații acestei companii sunt specialiști de înaltă calificare și, în afara acestui salariu, nu primesc alte bonusuri. De asemenea, ei nu au locurile de muncă garantate.

"Angajații societății Hidro Tarnița S.A. nu au, potrivit contractului de muncă, alte bonificații. Având în vedere că gestionează activități necesare derulării unui proiect a cărui valoare este estimată la 1 miliard euro, societatea de proiect este nevoită să funcționeze cu specialiști de înaltă calificare. Totodată, menționăm că, până la semnarea contractelor de atribuire, angajații societății nu au locurile de muncă garantate", se arată în răspunsul ministerului.


Oficialii instituției au adăugat că, pentru 2016, salariile vor fi mai mici, ajungând la 6.500 de lei, la același număr de angajați.

Compania de proiect Hidro Tarnița a fost înființată în 2013 pentru realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești, care presupune o investiție greenfield estimată la aproximativ un miliard de euro, fără TVA.


Construcția centralei Tarnița-Lapuștești este preconizată a se realiza în 5-7 ani, urmând a fi create peste 4.000 de locuri de muncă.

abonare newsletter