Economie

Impozite mai mari pentru locuinţele în care sunt firme

Persoanele care au sedii de firme, cabinete sau PFA-uri înregistrate în propriile locuinţe plătesc de anul acesta un impozit diferenţiat.

Nu mai primează calitatea de persoană fizică sau juridică a proprietarului, ci scopul pentru care e folosită locuinţa.

Pentru un apartament de 100 mp, cu patru camere, situate într-o zonă central din Cluj-Napoca, folosit ca locuinţă, dar şi ca sediu de firmă, din care 2 încăperi sunt folosite pentru firmă, iar celelalte 2 drept locuinţă impozitul ajunge să fie de trei ori şi jumătate mai mare decât în Capitală, unde se plăteşte 546 lei.


Diferenţa dintre Bucureşti şi Cluj provine din cotele diferite de impozitare pentru clădiri stabilite de consiliile locale, scrie digi24.ro. „Dacă luăm exemplul Bucureştiului, cu 0,2%, înseamnă că s-a dublat impozitul, iar dacă luăm exemplul Clujului, unde s-a selectat de către Consiliul Local 1%, înseamnă că impozitul în acest caz va creşte de 10 ori”, spune Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Evaluatorilor Autorizaţi. Sunt multe cazuri care proprietarii apartamentelor sau ai caselor nu pot estima cât la sută din locuinţă e destinat afacerii. În aceste cazuri, Vascu afirmă că modalitatea de utilizare, anume rezidenţială sau nerezidenţială, se va stabili în funcţie de cine plăteşte facturile la utilităţi, adică firma care are sediul in locuinta sau persoana fizică ce o detine.

Dacă facturile sunt achitate de o persoană fizică, atunci impozitul aplicat este cel mai mic, adică cel pentru o locuinţă obişnuită.

Ultimele Stiri
abonare newsletter