Economie

Românii dau 26% din bani pe mâncare. Europenii, 12%.

<p />Alimentele, băuturile alcoolice şi non-alcoolice, precum şi serviciile de catering însumează în România 34,1% din cheltuielile de uz casnic, potrivit unor statistici Eurostat efectuate pe baza datelor din 2009.

Concret, 26,6% din cheltuielile casnice merg către alimente, 2,5% către băuturi non-alcoolice, 2,2% sunt destinate băuturilor alcoolice, iar 2,8% reprezintă serviciile de catering. Pentru comparaţie, media europeană este 11,9 % pentru alimente, 1,2% pentru băuturi non-alcoolice, 1,5% pentru băuturi alcoolice şi 6,9% pentru servicii de catering. În ceea ce priveşte procentul cheltuielilor pentru alimente din totalul celor casnice, România este fruntaşă (26,6%), fiind urmată de Lituania (23,3%), Bulgaria (21%) şi Estonia (20,9%). De menţionat, însă, că datele cu privire la Lituania sunt din 2007, iar cele referitoare la Bulgaria, din 2005. De asemenea, România ocupă locul doi în privinţa băuturilor non-alcoolice, fiind depăşită doar de Ungaria, cu 2,6%.

abonare newsletter