Economie

Amenzi de peste 13 mil. lei pentru munca „la negru”

<p />Peste 11.500 de acţiuni de control au avut loc în toată ţara luna trecută, în scopul depistării firmelor care folosesc munca la negr. În timpul acţiunilor au fost înregistrate 160 de dosare penale, în 25 dintre acestea poliţiştii dispunând deja începerea urmăririi penale.

Din cercetările efectuate a rezultat că faptele de muncă la negru sunt comise de cele mai multe ori în concurs cu alte infracţiuni prevăzute de legea penală - evaziunea fiscală, falsul intelectual, sustragerea de la plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi a asigurărilor sociale de sănătate, precum şi a impozitului pe salarii.

În urma acţiunilor comune desfăşurate cu structurile teritoriale ale Inspecţiei Muncii, au fost aplicate aproape 16.500 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproape  20,3 milioane de lei, peste 1.000 dintre acestea pentru muncă fără forme legale de angajare, valoarea lor fiind de 13,29 milioane de lei. Astfel, au fost sancţionaţi 8.325 angajatori pentru încălcarea prevederilor legislaţiei muncii, dintre aceştia 971 pentru utilizarea forţei de muncă fără forme legale.

abonare newsletter