Economie

Ce investiţii străine directe au avut loc în anul 2014 în România?

Banca Naţională a României a publicat în data de 15 octombrie rezultatele cercetării statistice anuale privind investiţiile străine directe pe anul 2014.

Informaţiile cuprinse în această lucrare reprezintă un barometru foarte fidel al economiei româneşti. Companiile reprezentând investiţii străine directe deţin peste 70% din exporturile României şi aproape 65% din importuri, oferind nu mai puţin de 1,12 milioane locuri de muncă.

Lucrarea scoate în evidenţă, prin modul în care este structurată, principalele ramuri economice spre care se îndreaptă investitorii străini, ţara de provenienţă a acestora şi gradul de concentrare a investiţiilor străine directe pe regiuni de dezvoltare.


Chiar dacă evoluţia soldului investiţiilor străine directe a rămas pe o traiectorie ascendentă, fluxul acestora s-a diminuat în anul 2014 faţă anul 2013 de la  2.712 milioane euro la 2.421 milioane euro.

Scăderea a fost pusă pe seama fluxurilor negative ale creditării întra-grup (de la 285 milioane euro la -425 milioane euro), în condiţiile în care aporturile proprii ale investitorilor străini au crescut de la 2.427 milioane euro la 2.846 milioane euro.


Cu toate acestea, evoluţia cifrei de afaceri a întreprinderilor investiţie străină directă a crescut faţă de anul 2013 cu 1,7% şi a creat  aproape 41 de mii de locuri de muncă.

abonare newsletter