Economie

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, a vândut 23 de milioane de acţiuni ale băncii pentru a-şi rambursa un împrumut

Horia Ciorcilă, preşedintele de aproape 15 ani a Băncii Transilvania şi unul dintre acţionarii semnificativi, a vândut miercuri un pachet de 23 de milioane de acţiuni ale băncii, în valoare de aproximativ 11 milioane de euro.

”Am vândut o parte din acţiunile pe care le deţin pentru a rambursa un împrumut către o bancă, luat în 2007”, a menţionat Ciorcilă pentru Ziarul Financiar.

El nu a dorit să menţioneze banca căreia i-a rambursat împrumutul, invocând un acord de confidenţialitate.


Ciorcilă, unul dintre fondatorii băncii, deţine în jur de 5% din capital prin intermediul unei companii nerezidente.

”Deşi în raportări Banca Transilvania apare la categoria Instituţie cu Capital Majoritar Străin, ea în realitate întotdeauna a avut capital majoritar românesc, deoarece sunt români care sunt acţionari dar prin intermediul unor companii nerezidente, aşa cum sunt şi eu. Banca Transilvania întotdeauna a avut un capital majoritar românesc cuprins între 55-60%”, a menţionat Ciorcilă.


Banca Transilvania a avut o evoluţie spectaculoasă la bursă în ultimul an, înregistrând o creştere de peste 40% faţă o creştere aproape nesemnificativă a indicelui BET. După anunţul de achiziţie a Volksbank România, acţiunile Băncii Transilvania au crescut de la 1,6 lei/acţiune până la 2,4 lei/acţiune.

În ultimele două săptămâni acţiunile băncii au scăzut, fiind afectate de volatilitatea pieţelor financiare în urma creşterii posibilităţii Greciei de a intra în faliment.


Conform informaţiilor disponibile pe piaţă, Ciorcilă a luat un împrumut de la Bank of Cyprus pe care l-a garantat cu acţiunile pe care le deţinea la Banca Transilvania.

Ultimele Stiri
abonare newsletter