Economie

„Vacanţe” la serviciu. Românii nu mai pleacă vara nicăieri.

<p><img src="documente/stories/06_iunie/14_ziua/marefin.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Foarte puţini români şi-au planificat să plece în vacanţă vara aceasta, iar majoritatea şi-au luat de tot gândul de la litoralul din ţările Vest Europene.</p>

 

Românii îşi reduc aspiraţiile în ceea ce privesc vacanţele lor, din cauza problemeleor economice, arată un studiu recent realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) cu privire la comportamentele şi obiceiurile românilor asociate vacanţelor.


“Dincolo de statisticile tour-operatorilor şi a instituţiilor responsabile în domeniul turismului, studiul a avut ca obiectiv principal identificarea comportamentelor românilor cu privire la vacanţe, cu accent pe cea din vara 2011”, au explicat reprezentanţii IRES. Astfel, studiul a vizat identificarea destinaţiilor de vacanţă preferate, dar şi a celor dezirabile, a duratei concediilor pe care le au românii, dar şi a bugetului pe care ei îl alocă pentru vacanţa de vară.

Concret, studiul ”Vacanţe 2011 – Comportamente şi obiceiuri” relevă că, după câţiva ani de criză financiară, românii îşi reduc aspiraţiile în ceea ce privesc vacanţele lor: ar prefera să meargă mai degrabă în România decât în străinătate, scade numărul celor care pleacă în vacanţă cu avionul, scade interesul pentru destinaţii din ţări Vest Europene, dar creşte pentru litoralul grecesc sau bulgăresc.


Soluţie larg acceptată: litoralul românesc

Potrivit analizei, aproape două treimi dintre respondenţi (74%) declară că nu vor pleca în acest an în vacanţă, în contextul în care mai mult de jumătate dintre participanţii la studiu susţin că nu au fost în vacanţă nici în vara anului trecut.


De asemenea, studiul relevă că peste70% dintre respondenţi şi-au petrecut cele mai multe concedii din ultimii 10 ani în România. În străinătate şi-au petrecut concediile cel mai frecvent cei peste 65 de ani, cei cu un grad de şcolaritate mai redusă şi persoanele din Transilvania şi Banat.

Pentru sejurul din acest an, 65% dintre cei care au afirmat că pleacă în vacanţă spun că destinaţia lor va fi România, în timp ce câte 4% optează pentru Bulgaria, Spania şi Italia.


La mare sau la munte?

Marea şi muntele au cote egale în privinţa destinaţiei în vacanţa de vară. 33% dintre respondenţii care au fost anul trecut în concediu şi-au petrecut vacanţa la mare, 29% au fost la munte, iar 13% au reuşit să ajungă şi la munte şi la mare. Muntele a fost ales mai degrabă de persoanele peste 65 de ani, de cei cu studii superioare şi de cei din mediul rural. Marea în schimb a fost preferată de tinerii între 18 şi 35 de ani şi de cei fără studii sau cu studii medii.


În acest an, dintre cei care spun că vor ajunge totuşi să-şi ia concediu şi să plece undeva, 39% optează pentru o destinaţie la mare, 31% pentru o zonă de munte, 2% vor merge şi la mare şi la munte, iar 7% spun că vor vizita un oraş.

În ceea ce priveşte mijlocul de locomoţie pentru a ajunge în destinaţia de vacanţă, 63% dintre respondenţi spun că vor merge în vacanţa de vară cu automobilul. La mare distanţă se află autocarul (10%), 7% preferă avionul, iar 18% trenul. “Din punctul de vedere al dinamicii faţă de 2010, la capitolul mijloc de locomoţie putem resimţi efectele crizei financiare din ultimii ani: astfel proporţia celor care folosesc avionul pentru a pleca în vacanţa de vară a scăzut de la 15% (2010) la 7% (2011), iar dacă în 2010 nu au existat respondenţi care utilizau autocarul pentru a pleca în vacanţă, în 2011 există 10% respondenţi care spun că aleg acest mijloc de transport”, se arată în analiză.

Buget insuficient

Bugetul alocat pentru vacanţa din acest an este, din perspectiva celor mai mulţi respondenţi, mai mic (25%) sau la fel ca cel alocat pentru vacanţa de anul trecut (25%). Doar 5% dintre participanţii la studiu spun că vor aloca pentru vacanţa din acest an un buget mai mare decât cel alocat anul trecut. În 2010, peste jumătate dintre respondenţi au cheltuit până în 2.000 de lei pentru vacanţa de vară.

abonare newsletter