Economie

Leul recuperează din terenul pierdut

Dolarul american şi francul elveţian au atins în perioada analizată noi maxime faţă de leu, ca o consecinţă a aprecierii lor faţă de euro.

Scăderea monedei unice a început în data de 15 ianuarie, atunci când Banca Naţională a Elveţiei a anunţat că renunţă la plafonul de 1,20 franci/euro, care fusese adoptat în septembrie 2011.

Evoluţia euro s-a precipitat în 22 ianuarie, după ce BCE a anunţat că va lansa începând cu luna martie un program de relaxare cantitativă (Quantitative Easing) în zona euro care se va desfăşura până în septembrie 2016. Acesta are o valoare totală de circa 1.100 miliarde euro (60 miliarde lunar), şi va include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale. Imediat după anunţarea QE european, de către Mario Draghi, preşedintele BCE, au apărut declaraţii ale altor oficiali europeni care indică posibilitatea ca acest program să fie prelungit, în cazul nu vor fi obţinute rezultate dorite, în primul rând creşterea inflaţiei spre 2%.


Unii dintre analişti au avansat un volum al programului de 3.000 de miliarde de euro care ar fi necesar pentru a revigora economia zonei euro, după modelul american.

În aceste condiţii, cursul francului elveţian a crescut, faţă de sfârşitul anului trecut, cu peste 85 de bani, în 23 ianuarie fiind atins un maxim istoric de 4,5817 lei. Finalul perioadei a fost favorabil leului, media coborând la 4,2748 lei, după ce euro a crescut până aproape de 1,4 franci.


La rândul său, dolarul american a atins, în aceeaşi zi, un nou record, de 3,9980 lei, mai sus cu peste 31,1 bani faţă de finalul anului trecut. Trebuie remarcat că în piaţa valutară, dolarul a depăşit pragul de 4 lei, atingând un maxim de 4,04 lei. Finalul perioadei a fost mai relaxat iar cursul a coborât la 3,935 lei.

În ceea ce priveşte euro, aceasta a crescut în 22 ianuarie la 4,5110 lei, care a reprezentat maximul ultimelor zece luni, dar după anunţul BCE, monedele din regiune au început să se aprecieze, evoluţie de care a profitat şi leul.


La noi, euro a încheiat perioada cu o medie de 4,4451 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,4410 şi 4,4560 lei.

În perioada următoare, presiunea se va muta asupra raporturilor leu/franc şi leu/dolar. În cazul euro, evoluţia leului va fi una apreciativă, în condiţiile în care dobânda de politică monetară a BNR este de 2,5% comparativ cu cea de 0,05% utilizată de BCE.


Perechea euro/dolar a avut o evoluţie constant descendentă. Dacă la finalul anului trecut euro se situa la aproape 1,22 dolari, el a scăzut, în data de 26 ianuarie, la 1,1098 dolari, care reprezintă minimul ultimilor 12 ani. La finalul intervalului euro creştea la 1,1224 – 1,1339 dolari.

Pe lângă decizia BNE şi declanşarea de către BCE a programului său de relaxare cantitativă, la deprecierea euro a contribuit şi victoria în alegerile parlamentare anticipate care s-au desfăşurat în Grecia, a Syriza, partid de extremă stângă care s-a declarat împotriva programelor de austeritate impuse de triada FMI-UE-BM în schimbul împrumuturilor care s-au ridicat la peste 140 miliarde de euro


Majoritatea analizelor indică faptul că în cursul anului viitor euro ar urma să ajungă la paritate cu dolarul, nivel care nu a mai fost atins din 2002.

Analiza cuprinde perioada 22 – 28 ianuarie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter